Articole

Biyaz Salkim - unica companie din Gagauzia dotată cu echipament modern de calibrare și ambalare a prunelor și strugurilor

Compania Biyaz Salkim activează în UTA Gagauzia și produce, de mai bine de 12 ani, fructe și struguri pe o suprafață de circa 100 de hectare. Datorită amplasării plantațiilor în zona de sud a Republicii Moldova, unde soarele abundă, fructele au un gust deosebit. Între timp, compania a înțeles că, condițiile climaterice nu sunt suficiente pentru a avea fructe competitive. Astfel, pentru a obține o calitate înaltă și constantă, este necesară implementarea tehnologiilor inovative în procesul de producere, cât și post-recoltă. Motivul pentru care, în ultimii ani, compania renunță la plantațiile clasice, defrișând livezile și viile, și plantează livezi intensive și viță de vie pe sistem Pergola pentru a obține struguri uniformi și calitativi, competitivi pe piața internațională.

Datorită sprijinului Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), în 2019 compania a devenit prima întreprindere agricolă din Gagauzia dotată cu o linie de calibrare și ambalare a prunelor și strugurilor. Pentru a confirma calitatea înaltă a fructelor produse, compania Biyaz Salkim a început să implementeze standardele GLOBALG.A.P. și în următorul an speră să obțină certificatul.

Potrivit unui studiu realizat acum doi ani de USAID/APM, în UTA Gagauzia și raionul Taraclia au fost înregistrate depozite frigorifice cu o capacitate totală de depozitare de circa 5 900 de tone, iar spații de pre-răcire au o capacitate de 170 de tone, ce permite stocarea doar 12% din recolta de fructe și struguri de masă obținută în regiune. Însă, lipsa caselor de ambalare și sortare în aceste regiuni nu le permite agricultorilor să livreze fructe conform cerințelor cumpărătorilor: sortate, calibrate și ambalate uniform.

Datorită suportului USAID/APM, Biyaz Salkim a devenit prima companie din Găgăuzia dotată cu o linie performantă pentru sortarea, calibrarea și ambalarea prunelor și strugurilor. Această achiziție va asigura o calitate înaltă a fructelor și strugurilor comercializați. În cadrul câtorva misiuni comerciale și expoziții internaționale, reprezentanții companiei au purtat lungi discuții cu cumpărătorii europeni despre cerințele pe care le au față de fructele și strugurii livrați în rețelele de comerț.

,,Astăzi chiar și cumpărătorii din Federația Rusă, care este deja o piață tradițională pentru noi, ne cer livrarea producției în lăzi standard care au un volum exact, cu fructe uniforme ca mărime, culoare”, a spus directoarea companiei Biyaz Salkim, Vera Iabanji.

Ceva timp în urmă, compania nu putea face față cerințelor solicitate. Procesul sortării prunelor și strugurilor era unul costisitor, ineficient și îndelungat. Chiar și cu implicarea a cel puțin 30 de persoane, calitatea sortării și calibrării a fost sub așteptări. Acum, linia modernă de sortare permite companiei să antreneze 20 de persoane, care timp de 8 ore reușesc să sorteze și să ambaleze fructe și struguri pentru un camion de 18-20 de tone. Fiecare loc de muncă este dotat cu cântar pentru a pune în ladă cantitatea solicitată de cumpărător, iar masa de inox este bine iluminată, ceea ce permite înlăturarea tuturor neconformităților. Toate acestea asigură calitatea strugurilor sortați net superioară și permit ca lada cu struguri să ajungă la consumator integră și prezentabilă.

,,Nu avem altă soluție decât să ne orientăm spre tehnologii moderne și super intensive pentru a produce fructe calitative și competitive pe orice piață de desfacere” susține Vera Iabanji.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Biyaz Salkim a construit și un depozit frigorific cu o capacitate de circa 600 de tone pentru păstrarea fructelor. În anul curent compania a plantat 6 hectare de struguri Moldova pe sistem Pergola, iar în 2020 vor fi plantate adițional 5 hectare de vie pe același sistem.

Este destul de anevoios pentru Biyaz Salkim să răspundă tuturor provocărilor care apar în cale. Pentru fiecare producător de fructe provocarea majoră constituie accesul la apa pentru irigare. Din nefericire sudul Moldovei este frecvent afectat de secete, iar bazine cu apă pentru irigare sunt puține.

,,Pentru că factorii de decizie întârzie să permită utilizarea apelor subterane pentru irigare, noi riscăm în fiecare an să pierdem recoltele”, explică directoarea companiei.

O altă problemă nu mai puțin importantă pentru fiecare producător agricol este lipsa specialiștilor calificați. Actual, o bună parte a specialiștilor sunt în vârstă și depășiți de tehnologii noi din agricultură. Tinerii deocamdată ezită să se implice în agricultură. 

Pentru a da culoare activității agricole compania cu nume în traducere din limba găgăuză – Salcâmul Alb, vrea să transforme perioada de înflorire a salcâmului într-o sărbătoare tradițională a localității, aducând astfel recunoștință localității care le-a găzduit activitatea agricolă.

,,Avem multe planuri legate de îmbunătățirea calității fructelor și strugurilor, dar nu în ultimul rând ne dorim să implementăm standardele GLOBALG.A.P. și să obținem certificatul care confirmă respectarea tuturor cerințelor legate de inofensivitatea alimentului. Altfel nu putem iniția negocieri cu cumpărătorii de pe piețele care sunt gata să plătească un preț bun pentru fructe gustoase, dar și sigure”, afirmă directoarea Biyaz Salkim, Vera Iabanji.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!