Din Grecia în Israel şi din Cipru în Turcia, ţările din sud-estul Europei şi din Orientul Mijlociu se sufocă din cauza unui val de căldură timpuriu, cu care populaţia, supusă în continuare izolării, este necesar să acomodeze, relatează AFP.
Peste 40 de grade Celsius se înregistrau în Cipru, în Creta (Grecia), pe litoralul turc şi până la 47 de grade Celsius la frontiera Israelului cu Iordania - o regiune a lumii obiţnuită cu veri toride, însă recorduri au fost bătute în luna mai, potrivit institutelor naţionale de meteorologie.
După sudul Italiei - unde s-au înregistrat 39 de grade Celsius în Sicilia la sfârşitul săptămânii trecute -, acest val de căldură a atins Herakloin, în Creta, unde s-au înregistrat 41,1 grade Celsius sâmbătă - pentru prima oară după un sfert de secol -, potrivit Institutului de Meteorologie din Atena.
În Grecia continentală, mercurul a urcat până la 40 de grade. La plajă? În continuare ”nu”, potrivit măsurilor de izolare impuse din cauza pandemiei covid-19. În Grecia, deschiderea plajelor amenajate a fost însă devansată din cauza caniculei şi s-au luat măsuri - patru metri între umbrele şi fără băuturi la masă.
Mai la est, în Cipru, unde plajele rămân în continuare interzise - sunt autorizate doar băile în mare -, 49 de persoane au primit avertismente duminică din cauză că au rămas prea mult timp pe plajă.
Pe insulă, un nou record a fost înregistrat duminică - 42,5 grade Celsius la umbră la Paphos (sud-vest). O alertă meteorologică rămânea în vigoare luni.
Turcia a înregistrat cel mai cald weekend de mai din ultimii 75 de ani, potrivit televiziunii publice TRT - peste 40 de grade Celsius în Antalia.
Zeci de milioane de turci s-au aflat zilele acestea într-o izolare strictă, cu excepţia persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, care au putut să iasă duminică în intervale orare stabilite în funcţie de căldură. La Istanbul, unii au profitat pentru a se răcori în apele Bosforului.
În Orientul Mijlociu, este cald frecvent la sfârşitul primăverii. Însă, ”anul acesta, diferenţa este durata episodului - o săptămână -, cu temperaturi de până la 37 de grade Celsius”, a anunţat duminică şefiul Departamentului meteorologic al Aeroportului din Beirut, Abdel Rahmane al-Zawawi.
Însă libanezii nu au voie să facă baie în mare, toate plajele sunt închise, iar forţele de securitate au vegheat duminică la respectarea acestor consemne.
Plajele sunt interzise şi în Israel. Însă, duminică, în timp ce Guvernul obţinea în sfârşit votul de încredere în Parlament - după mai bine de un an de criză politică -, autorităţile au părut să nu se uite pe litoralul înţesat la Tel Aviv, unde s-au înregistrat 40 de grade Celsius.
Această caniculă urmează să continue până la sfârşitul săptămânii în regiunea Mediteranei de Est.