Chimiștii de la Universitatea Tehnică din Nanyang din Singapore au descoperit în legume și fructe un conservant vegetal care păstrează produsele alimentare mai bine decât omologul artificial. Pentru a crea acest conservant natural, oamenii de știință au luat ca bază flavonoidele, substanțe dintr-un grup de fitonutrienți, care se regăsesc în aproape toate fructele și legumele.
Flavonoidele sunt responsabile pentru protejarea plantelor împotriva agenților patogeni, a dăunătorilor și a influențelor negative ale mediului, cum ar fi, radiațiile ultraviolete puternice.
Cercetătorii au reuşit să creeze flavonoizi cu proprietăţi antiseptice şi antimicrobiene ce sunt produşi de drojdii, ale căror proprietăţi antimicrobiene sunt mult mai puternice decât mostrele cu flavonoizi extrase direct din plante. Experimentul a fost efectuat pe fructe şi carne aflate la temperatura camerei.
În urma acestui studiu s-a constatat că, mostrele tratate cu flavonoizi s-au păstrat proaspete timp de două zile, fără a fi răcite. În aceleaşi condiţii, s-a repetat experimental cu mostrele tratate cu conservanţi artificiali, însă acestea au fost afectate de bacterii după numai 6 ore.
Sursa: cotidianulagricol.ro
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!