Articole

Culturile multianuale nu vor fi afectate de înghețuri – opinia experților

Temperaturile negative din această săptămână, care de altfel sunt absolut normale pentru această perioadă, nu vor afecta pomii fructiferi și vița-de-vie, susțin experții Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri și Ananie Peșteanu, conferențiar universitar, Facultatea de Horticultură, Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Am luat legătură cu acești doi experți din motiv că persistă temeri privind perspectivele obținerii unei roade bogate în anul care abia a început.

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, Gheorghe Gaberi, ne-a asigurat că podgoriile din Republica Moldova nu vor fi afectate, fiindcă scăderea temperaturii s-a produs destul de lent, vița-de-vie s-a pregătit treptat pentru perioada de repaus în care se află acum. După secetele din ultimii doi ani, plantele au fost destul de stresate, vița este destul de subțire, cu mugurii mici. Și în asemenea condiții putem afirma că temperaturile de minus 12-13 grade nu sunt critice pentru majoritatea soiurilor, chiar și pentru cele de masă, care sunt mai sensibile. Grav ar fi fost dacă se ajungea sub -18 grade Celsius.

Faptul că lipsește zăpada este un dezavantaj sau nu schimbă cu nimic situația pentru regiunile viticole?

În pofida faptului că lipsește zăpada, nivelul umidității este bun, deoarece înainte de scăderea temperaturii, au fost multe precipitații și plantele au absorbit volumul necesar de umiditate, fapt care le permite să suporte mai bine stresurile termice. De asemenea, vreau să vă spun că solul nu s-a răcit mult, acesta este înghețat numai până la adâncimea de circa 5-6 cm, probabil după acest val de temperaturi negative se va ajunge la maxim 10-15 cm, un lucru absolut normal. Astfel s-a creat un strat de protecție pentru rădăcini și ulterior când se anunță temperaturi pozitive, solul se va menține amorțit în continuare. Desigur, nu sunt bune fluctuațiile de temperatură, dar totuși vița-de-vie este încă în repaus, deci nu va fi afectată, poate la pomii fructiferi situația stă altfel. 

Din discuția cu expertul în horticultură, Ananie Peșteanu, conferențiar universitar la Universitatea Agrară din Moldova, ne-am convins că nici pomii fructiferi nu sunt expuși în această perioadă, când avem temperaturi negative și deocamdată lipsește zăpada, pe aproape întreg teritoriul țării noastre.

 Chiar ieri am verificat nivelul de îngheț al solului, am înfipt un burghiu în pământ și acesta a intrat greu până la adâncimea de 5 cm, însă ulterior a mers ca în unt, deci temperaturile negative nu au înghețat profund pământul. În plus, pomii sunt în repaus biologic de la sfârșitul lunii octombrie sau de la începutul lunii noiembrie, în funcție de specie, soi, temperatură, umiditate și de zona de cultură. Pe durata iernii, la pomii fructiferi procesele fiziologice au loc într-o măsură mică, acumulându-se amidon, zahăruri, uleiuri, taninuri. Perioada de repaus deocamdată nu a expirat pentru majoritatea culturilor sâmburoase, prin urmare nu se prevăd riscuri din cauza temperaturilor negative din această perioadă. Efectele negative, de care producătorii se tem foarte mult, după schimbările climaterice, s-ar manifesta dacă vom avea scăderi de temperatură sub limita de rezistență a speciilor, fapt ce ar cauza pierderi de muguri de rod și ulterior, care ar diminua producția de fructe.

Și în acest caz, pentru a preveni aceste efecte negative, aveți vreo recomandare pentru pomicultori?

Totul depinde de nivelul agrotehnic utilizat anul precedent, în 2020. Rezistența la îngheț a pomilor poate fi sporită prin aplicarea corectă a măsurilor agrotehnice. De exemplu, utilizarea corectă a substanțelor de fertilizare precum potasiul sau fosforul, a unor regulatori de creștere sau a irigațiilor, poate ajuta la călirea pomilor.

Dacă livada este neîngrijită, nu s-au folosit îngrășăminte, gradul de rezistență este evident mai mic. Dacă pomicultorii au luat toate măsurile de prevenire și de fortificare a rezistenței pomilor, nu văd nici un risc, mai ales până la sfârșitul lunii ianuarie, cât va dura repausul pomilor. Dacă în luna februarie vom avea din nou temperaturi negative, pomii s-ar putea să fie afectați, deoarece atunci se vor afla în repausul facultativ, când are loc descompunerea hidrocarburilor existente în plante și nivelul de rezistență a pomilor scade semnificativ. Deocamdată chiar nu există semne de îngrijorare.

 

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!