Articole

Declarație: Şeful statului pune în pericol solurile fertile din Moldova

Şeful statului, Igor Dodon, neglijează prevederile cadrului legislativ și opinia instituţiilor ştiinţifice şi, în urma declaraţiilor sale iresponsabile şi populiste în faţa fermierilor, forţează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să dea avize pozitive la o aventură care pune în pericol solurile fertile din Republica Moldova. Declaraţia este făcută de Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic și organizațiile societății civile din domeniul protecției mediului, transmite IPN.

Organizațiile semnatare atenționează asupra reluării presiunilor de către Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, şi grupurile de interese din domeniul agriculturii, pentru modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare.

„Deja de șapte ani, anumite reţele obscure şi grupuri de presiune, invocând volumul redus de ape posibile de folosit pentru irigare şi folosind ca pretext seceta hidrologică, fac lobby pentru modificarea prevederilor din Legea Apelor, care să le permită acces nelimitat la utilizarea apelor subterane în alte scopuri decât cele potabile”, se arată în declaraţie.

Potrivit experţilor, volumul redus de ape de suprafață se atestă din cauza că râurile mici au fost transformate în canale pentru apele uzate, iar majoritatea deținătorilor de lacuri nu au Regulamente de gestionare și nu-şi asumă responsabilitatea de menținere a calității/cantității apei și terenurilor fondului apelor.

„Precum se ştie, îmbunătățirea calității apelor de suprafață este foarte costisitoare și statul nu și-a determinat până în prezent nicio viziune politică de ansamblu pentru revitalizarea apelor de suprafață. Calitatea proastă a apelor de suprafață și schimbările climatice cu care ne confruntăm, afectează volumele resurselor de apă, iar prin legiferarea folosirii apei din subteran pentru irigare, fără un studiu complex și comprehensiv, punem în pericol direct aprovizionarea cu apă potabilă a milioane de cetățeni din țara noastră”, se menţionează în document.

Specialiştii sunt de părere că problema calității și cantității apei potabile în Republica Moldova impune o atenție sporită acestui subiect, iar păstrarea rezervelor de apă pentru consum uman este și trebuie să fie o prioritate absolută. Mai ales că cercetările indică drept nesatisfăcătoare calitatea apei în Republica Moldova, iar populația din mediul rural este de circa două ori mai dezavantajată decât cea din mediul urban.

Semnatarii consideră o crimă la nivel naţional asupra mediului, ecosistemelor naturale, sănătăţii populaţiei şi securităţii ecologice, „legiferarea” accesului la resursele strategice de apă potabilă în scopuri de irigare. Inevitabil, irigarea cu apele subterane va genera degradarea solurilor şi va lipsi localităţile din republică de apă potabilă, ceea ce va duce la o catastrofă umană, menționează aceștia.

Organizațiile solicită:

  • conservarea și utilizarea rezervelor strategice de apă din subteran doar în scopuri potabile;
  • susținerea bunelor practici agricole și a agricultorilor care aplică măsuri durabile de cultivare;
  • implementarea Legii Apelor, care promovează managementul integrat al resurselor de apă ca un instrument de creștere a calității și cantității resurselor de apă în Republica Moldova, reabilitarea ecologică a râurilor mici și a bazinelor acvatice și utilizarea apelor de suprafață în scopuri de irigare.

Declaraţia este adresată ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Mihalko, Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Aceasta este semnată de 58 OSC-uri din Platforma Națională a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic şi alte 19 organizații din domeniul protecției mediului.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!