Articole

Deficit de porumb în Europa – criza furajelor se va adânci

Export porumb in Europa - AgroExpert.md

Prețurile porumbului sunt în creștere pe piața mondială și în Europa. Motivul: eșecul complet al unuia dintre cei mai mari exportatori – Ucraina. Pentru europeni, aceasta înseamnă că cele mai importante cereale furajere sunt rare și vor fi și mai rare anul viitor. Se va vedea în prețuri.

Prețurile porumbului cresc ca răspuns la întreruperea aprovizionării din Ucraina. Occidentul a anunțat, de asemenea, noi sancțiuni împotriva Rusiei care vor afecta furnizarea de energie și prețurile la energie. Perspectiva unei ieșiri din criză este îndepărtată. Consecințele conflictului asupra însămânțării și producției din 2022 se vor revedea în prețul porumbului, scrie Agrimanet.ro cu referire la Agrarheute.com.

În plus, Ucraina probabil nu va avea access la fluxurile comerciale maritime pentru o lungă perioadă de timp. Prin urmare, opțiunile de achiziție pentru importatorii europeni sunt mult restricționate. Potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina, exporturile de cereale ucrainene au scăzut dramatic în martie, livrările de porumb scăzând și ele drastic. Comisia Europeană se așteaptă ca importurile europene de porumb să scadă la doar 9 milioane de tone în sezonul viitor, de la 14 milioane de tone în actualul an de comercializare 2021/21.

În acest context, porumbul francez și românesc este la mare căutare pe piața europeană. Atenție – prețurile mari actuale sunt doar un preludiu al unei alte creșteri a prețurilor cerealelor.

Mai mult de jumătate din importurile de porumb din UE lipsesc

Războiul din Ucraina înseamnă că țările UE pot importa mai puțin porumb din zona Mării Negre decât era planificat. Ei trebuie să caute alți furnizori pentru a-și acoperi nevoile de import. După izbucnirea războiului din Ucraina, UE a importat mult mai puțin porumb decât se aștepta din țări terțe (nu doar din Ucraina), relatează Benoît Fayaud, analist de piață la Strategie Grains (Tallage). Un motiv poate fi situația deficitară a aprovizionării globale.

Fayaud a spus: „Înainte de criza actuală a aprovizionării, a existat deja o ofertă redusă în UE în anul de comercializare 2020/21. Pe de altă parte, pentru actualul sezon 2021/22, analiștii se așteptau la o situație semnificativ mai bună. Pe de o parte, din cauza producției europene mai mari. Pe de altă parte, din cauza importurilor extinse, care au fost posibile de recolta record din Ucraina”.

Potrivit datelor Comisiei UE, europenii importaseră în jur de 12,2 milioane de tone de porumb până pe 3 aprilie – principalii furnizori au fost: Ucraina cu 6,7 milioane tone (55%), Brazilia cu 3,3 milioane tone (14%), Canada și Serbia, fiecare cu peste 600.000 tone – iar Rusia cu 370.000 tone. Cei mai mari cumpărători au fost: Spania cu 4,9 milioane tone, Olanda cu 2,2 milioane tone, Portugalia cu 1,2 milioane, Italia cu 1,1 milioane tone și Irlanda cu 690.000 tone.

Decalaj mare în aprovizionare

România și Franța vor avea un rol important pe piața europeană a porumbului. De la sfârșitul lunii februarie, cerealele ucrainene au fost aproape complet blocate, iar eforturile de a scoate o parte din ele pe calea rutieră sau ferată nu vor avea succesul scontat.

Cu toate acestea, acest lucru a scos la iveală mai multe deficiențe pe piața comunitară, spune Benoît Fayaud, în special un deficit structural semnificativ între cererea și oferta internă, în medie de aproximativ 13,5 milioane de tone în ultimii ani. Războiul evidențiază și vulnerabilitatea UE la importurile din Ucraina.

Prin urmare, întrebarea producătorilor de furaje este: Având în vedere deficitul de porumb ucrainean, cum să va asigura aprovizionarea până când porumbul brazilian (din a doua recoltă) va ajunge pe piețe din iulie?

Ucraina nu poate scăpa de porumb – porturile sunt blocate

Prețurile de export pentru porumbul ucrainean au scăzut din cauza stocurilor în creștere și a piețelor limitate. Motivul este că porumbul și alte cereale pot fi exportate în prezent doar pe calea ferată peste granița de vest a Ucrainei, potrivit analiștilor APK-Inform.

„Cu toate acestea, stocurile mari de porumb și oferta mare în comparație cu cererea pun presiune asupra prețurilor porumbului din Ucraina”, a spus APK. Potrivit APK-Inform, prețurile porumbului pentru livrarea aprilie-mai la granița poloneză au variat între 240 USD și 250 USD pe tonă. Prețurile porumbului la granița cu Slovacia au scăzut la 245-260 USD pe tonă, în timp ce prețul pentru livrarea prin portul Constanța a variat între 300-315 USD pe tonă.

Potrivit agențiilor guvernamentale ucrainene, stocurile de porumb ale țării se ridicau la aproximativ 13 milioane de tone la sfârșitul lunii martie.

La sfârșitul săptămânii trecute, porumbul era expediat în porturile de export din SUA pentru 360 USD pe tonă, iar, în Franța, cumpărătorii au fost chiar nevoiți să plătească între 415 și 425 USD pe tonă, a raportat Comisia.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!