Biroul Naţional de Statistică informează, că indicele preţurilor producătorului (preţurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole1) la produsele agricole în ianuarie-martie 2020, faţă de perioada respectivă a anului 2019, a constituit 108,8%.
La produsele vegetale preţurile producătorului au crescut în medie cu 15,9%. Această majorare a fost determinată de creșterea preţurilor la struguri de soiuri de masă – de 2,0 ori, fructe sămințoase – cu 67,7%, floarea soarelui (excluzând seminţe de soi) – cu 23,3%, culturi leguminoase pentru boabe - cu 14,1%, rapiță – cu 12,8%, cartofi – cu 9,8%, porumb (excluzând seminţe de soi) – cu 8,1%.
Totodată, la produsele animaliere a fost înregistrată micșorarea preţurilor în medie cu 6,7%. Аu scăzut preţurile de vânzare la porcine (în masă vie) – cu 18,3%, păsări (în masă vie) - cu 7,6%. În același timp, au crescut preţurile la ovine şi caprine (în masă vie) – cu 30,5%, bovine (în masă vie) – cu 6,7%, lapte - cu 5,3%, ouă alimentare - cu 3,9%.