Articole

Femieri din toată Europa, uniți împotriva virusului!

Criza coronavirusului a lovit întreaga Europă și, implicit, agricultura statelor membre. Ce fac femierii și statele din Uniunea Europeană pentru a încerca să diminueze efectele crizei sanitare asupra agriculturii și industriei alimentare?

Germania

Agricultura continuă să funcționeze normal și nu există blocaje în aprovizionarea cu produse alimentare de bază sau cu hrană pentru animale, a declarat ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner. Cu toate acestea, ar putea fi probleme cu forța de muncă ocupată în agricultură. Mulți dintre cei aproximativ 286.000 de lucrători sezonieri care lucrează terenurile agricole germane, în fiecare an, provin din străinătate.

Ministerul Agriculturii german caută soluții pentru a recruta lucrătorii necesari. De exemplu, ar putea fi folosiți lucrători din alte sectoare, care sunt în impas în prezent. Vor fi elaborate soluții temporare și flexibile de muncă, precum relaxarea legii privind „mini-joburile” sau munca desfășurată în zilele de duminică. Dacă nu pot fi disponibili suficienți lucrători sezonieri, deficitul de forță de muncă ar putea fi asigurat din străinătate și lucrătorii din străinătate vor beneficia de suport pentru trecerea frontierelor închise, iar acest subiect a fost tema unui dialog cu Comisia UE, a declarat ministrul german al agriculturii.

Supermarketurile din Germania nu se vor închide și nu vor fi probleme cu producția de alimente, a mai spus Julia Klöckner. Mesajul ministrului german al agriculturii a fost acela că Germania nu va înregistra un decalaj în aprovizionarea cu alimente. Gradul de autosuficiență pentru grâu este de 117%, pentru cartofi 148% și pentru porc 119%. Aprovizionarea cu alimente pentru săptămânile și lunile următoare este asigurată, a declarat Joachim Rukwied, președintele Asociației Fermierilor Germani.

Spania
Fermierii spanioli sunt îngrijorați de criza coronavirusului, întrucât țara iberică este al doilea stat membru al UE cel mai afectat de epidemie. Ibericii sunt preocupați nu doar de problemele de sănătate, se tem și de un impact major asupra economiilor lor deja slăbite.

Începând de săptămâna trecută, din data de 16 martie, Spania se află în stare de urgență,o situație care are un impact direct asupra fermelor și asupra vieții zilnice a mii de fermieri și lucrători care depind direct sau indirect de agricultură.

Sectorul agroalimentar spaniol este deja slăbit, pentru că a trebuit să se adapteze la prețurile mici de pe piață și la fenomenul de îmbătrânire a fermierilor. Măsurile de siguranță nu sunt ușor de implementat în sectorul agroalimentar, în special din cauza asigurării transportului lucrătorilor, în condițiile noilor reguli privind combaterea răspândirii bolii. Astfel, fermierii își pun problema asigurării nu doar de măști și mănuși de protecție ci și a unor mijloace de transport care să permită păstrarea distanței de doi metri între lucrători.

Italia

Ministrul agriculturii din Italia, țara cel mai grav lovită de coronavirus, Teresa Bellanova, a recomandat cetățenilor să nu își schimbe obiceiurile alimentare pentru a evita risipa de alimente în timpul crizei epidemiologice. Prețurile de consum ale fructelor și produselor vegetale sunt stabile deocamdată în țară, deși au existat unele rapoarte care au arătat o ușoară creștere a prețurilor la portocale, mere și cartofi.

Franța

Fermierii francezi vor continua să producă, societățile noastre agroalimentare vor putea prelucra produsele agricole pentru a ne hrăni, a declarat săptămâna trecută ministrul francez al agriculturii Didier GuillaumeFranța este un producător important de produse agroalimentare la nivelul Uniunii Europene, are o agricultură dezvoltată, iar responsabilii guvernamentali au dat asigurări populației că nu vor exista probleme în aprovizionarea cu alimente și că sunt stocuri suficiente până la vară.

Polonia

Asociațiile de fermieri cer guvernului de la Varșovia să ia măsuri pentru asigurarea forței de muncă în agricultură. În ultimii ani, Polonia a reușit să își mențină poziția de lider în industria alimentară în special datorită angajaților din Ucraina, care lucrau pe baza călătoriilor fără vize (maximum 90 de zile) sau pe baza vizelor pentru muncă (între 6 și 12 luni). Noul regim al frontierelor va crea probleme ucrainenilor să revină la muncă în Polonia, după ce s-au întors în țara natală, iar lipsa bruscă de angajați ucraineni poate amenința producția agroalimentară poloneză. În acest context, una dintre organizațiile agricole importante din Polonia i-a cerut premierului Mateusz Morawiecki să ia măsuri pentru prelungirea șederii în Polonia a lucrătorilor din Ucraina, pentru a evita paralizia producției agroalimentare.

Croația

Reprezentanții fermierilor din Croația au lansat un pachet de propuneri care include aprovizionarea lanțurilor de retail cu produse alimentare din producția internă, pentru asigurarea lichidităților în sectoarele alimentare și păstrarea locurilor de muncă, simultan cu interzicerea importurilor de alimente și animale vii din zonele contaminate cu coronavirus. Ei au mai propus acordarea de sprijin pentru cooperative în vederea achiziționării de îngrășăminte, semințe, erbicide prin credite cu dobândă zero.

Fermierii croați își propun să crească producția agricolă internă și gradul de autosuficiență, în special în industriile unde Croația se află sub 50% din necesarul intern.

Sursă: fermierinromania.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!