Articole

Floarea-soarelui, ultima speranță a apicultorilor moldoveni

Primăvara capricioasă a împiedicat familiile de albine să culeagă la salcâm. Stuparii moldoveni așteaptă culesul la tei și la floarea-soarelui, cu speranța că și vremea va permite activitatea albinelor. Aceste culturi sunt ultima șansă a apiculturilor de a-și recupera o parte din pierderile acestui an.

Apicultura din Republica Moldova trece, la momentul actual, printr-o perioadă dificilă. Stuparii n-au avut parte de un cules reușit la salcâm, au recoltat doar cca 20% din roada așteptată, iar albinele încă se hrănesc - un lucru atipic pentru perioada respectivă.

,,La moment, situația este foarte dificilă. Sperăm mult la culesul la tei și floarea-soarelui. Mierea de salcăm și de mai practic nu este. Am sperat la 60-70%, iar după toate estimările nici 20% nu s-a cules din înteaga roadă așteptată. Ultimele două luni albinele s-au hrănit la greu. În loc să avem parte de un cules reușit, noi am suportat cheltuieli enorme. Însă, nu cred că le vom recupera în totalitate, căci veniturile vor fi mici”, susține președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim.

Perspectivele la exportul de miere de salcâm sunt sumbre, însă nu și pentru mierea polifloră. În opinia lui Ion Maxim, în anul curent nu se va exporta nici un kilogram de miere de salcâm. Apicultorii au cules în jur de 100-300 kg. Acest volum nici pe departe să fie suficient.  

,,Situația este critică. Cei care practică apicultura timp de 20-25 de ani, nu-și aduc aminte astfel de situații. Să hrănim albinele în perioada culesului la salcâm este ceva ieșit din comun. Pentru a ameliora măcar parțial starea lucrurilor, am depus o adresare către MADRM, prin care solicităm ajutor, soluții.”

A face prognoze este un lucru dificil și absurd, căci totul este relativ și situația din una negativă se poate transforma în una pozitivă, apoi invers. Colacul de salvare pentru apicultori este culesul la floarea-soarelui - cultura care poate asigura un cules de durată.

,,Cea mai mare speranță este la floarea-soarelui, care se dezvoltă și deja elimină nectar. Mai mult, au fost întoarse o parte din culturile de toamnă, iar în schimb s-a semănat floarea-soarelui. Astfel, tind să presupun că vom avea parte de un cules de durată. Însă, dacă vor fi temperaturi ridicate, cultura va suferi”, a menționat Ion Maxim.

În perioada primăvara - toamna apicultorii prestează servicii de polenizare a terenurilor agricole la un preț de 200-350 lei stupul. Din păcate, fermierii nu cunosc beneficiile multiple ale albinelor și nu apelează la apicultori. Ion Maxim consideră că nu prețul este de vină, dar lipsa de informare și indiferența agricultorilor.

În prezent, în Republica Moldova sunt aproape opt mii de apicultori, iar volumul total al producţiei de miere este de circa 6.500 tone anual. Un kilogram de miere costă între 100 și 120 de lei. Datorită producției limitate, se așteaptă ca în anul curent aceste cifre să urce căteva trepte. Mierea fiind un produs scump și nu de primă necesitate, va înregistra o scădere a cererii.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!