După struguri și vin, ramura culturilor eterice este una dintre cele mai interesante în structura sectorului agricol din Republica Moldova. Despre situația actuală în domeniu, avantaje și provocări, reporterul Agroexpert a discutat cu Iurie Ușurelu, director executiv a Asociației Cultivatorilor de Plante Aromatice și Medicinale din Moldova ,,Aromeda”.
În pofida condițiilor climaterice nefavorabile, culturile etero-oleaginoase (a căror suprafață la moment constituie cca 5 500 h) nu au suferit atât de semnificativ comparativ cu cele tradiționale, afirmă Iurie Ușurelu.
,,Culturile sunt împărțite în două categorii: cele care sunt adaptate la condițiile climaterice extremale și necesită mai puțină apă și culturile care dimpotrivă, au nevoie de o cantitate mare de apă sau chiar a fi irigate. Fiind mai rezistente la secetă, culturile etero-oleaginoase sunt într-o stare fizică mai bună în raport cu cele tradiționale.”
Pentru viitor, asociația ,,Aromeda” și-a stabilit mai multe programe și activități bine definite, cu privire la modul și direcția de dezvoltare a sectorului respectiv. Primele rezultate și succese vor fi vizibile abia la începutul anului 2021.
,,Începând cu 2021 vom înregistra primele rezultate pentru activitățile inițiate la moment. În primul rând, aceste activități sunt îndreptate spre dezvoltarea asociației ca o celulă care susține tot sectorul de plante medicinale și etero-oleaginoase. În al doilea rând, mizăm pe introducerea noilor culturi care sunt rezistente la condițiile climaterice specifice țării noastre. Cunoaștem foarte multe culturi etero-oleaginoase care pot fi introduse în circuitul agricol din Republica Moldova.”
Asociația depunde un efort considerabil pentru dezvoltarea primului bloc științific, membrii căruia sunt experți notorii, oameni de știință, care activează în cadrul acestui sector. Obiectivul acestui bloc include dezbaterea diverselor subiecte, idei și propuneri cu privire la introducerea și producerea noilor culturi etero-oleaginoase.
,,Am muncit mult asupra dezvoltării eficiente a primului organ coordonator științific cu funcție consultativă. Membrii acestuia sunt oameni din domeniu cu abilități practice. În cadrul acestuia, se discută toate inițiativele care sunt propuse de către asociație. În special mă refer la producerea noilor culturi și adaptarea acestora la condițiilor noastre. Toate aceste subiecte sunt trecute prin consiliul de experți - oameni de știință, care activează în cadrul acestui sector.”
Fiecare cultură este studiată minuțios de către specialiștii asociației. Ulterior se va veni cu anumite recomandări foarte clare privitor la culturile care sunt cele mai potrivite și avantajoase pentru țara noastră.
Iurie Ușurelu consideră că una din provocări pentru sectorul plantelor etero-oleaginoase este solicitarea excesivă la etapa inițială, ceea ce poate crea anumite probleme cu disponibilitatea materialului săditor și semincer.
,,Drept o provocare va fi solicitarea pentru dezvoltarea mai intensivă a acestui sector, și nu cred că la început vom putea asigura cu material săditor și semincer toate cererile care vor parveni. Am lansat recent un parteneriat cu fondul IFAD. Însă am fost parțial stopați de pandemia cu COVID-19. Acest program prevede ghidarea agricultorilor care cultivă plante etero-oleaginoase, începând cu semănatul și finalizând cu recoltarea. Acesta presupune activități comune care sunt imposibile la moment.”
Iurie Ușurelu susține că sectorul plantelor etero-oleaginoase are un potențial sporit în Republica Moldova. Un argument important constituie faptul că, culturile aromatice și medicinale asigură un venit la hectar mai mare decât cele tradiționale chiar și în condiții de secetă.
,,Sunt ferm convins că sectorul plantelor etero-oleaginoase are un potențial foarte mare. Nu e secret că unul din cele mai bune antiseptice, inclusiv în lupta cu orice tip de virus, sunt uleiurile etero-oleaginoase. De exemplu, în condiții favorabile pentru culturile tradiționale obținem o rentabilitate de 150-200 euro/h. În cazul culturilor multianuale etero-oleaginoase, aromatice și medicinale acest indicator se ridică la 700-800 euro/h. În acest an suntem afectați de condițiile climaterice, în special secetă. Estimăm o scădere a rentabilității în proporție de 30-40%. Și așa venitul va depăși 400 euro/h. Pe de altă parte, agricultorii care cultivă grâu, porumb etc., vor avea parte de numai 50-60 euro/h venit. Este foarte puțin, căci pe lângă cheltuielile directe mai sunt și cele aferente cum ar fi creditele investiționale etc.”
În pofida rezistenței mai mari a culturilor etero-oleaginoase la secetă, acestea oricum au fost afectate. Prin urmare, recolta acestui an va fi cu 20-25% mai mică comparativ cu anii precedenți.
,,În raport cu anii precedenți, presupun că în 2020 volumul recoltei va fi cu 20-25% mai mic. O mare parte din culturile care au fost crescute până acum, ca de exemplu lavanda, au fost afectate de secetă mai puțin. Cum nu ar fi, orice cultură are nevoie de umeditate. Important de menționat că unele au nevoie de un volum mai mare, iar altele de un volum mai mic.”
Culturile cerealiere vor fi afectate considerabil, susține Iurie Ușurelu. Gospodăriile care au cultivat soiuri străine sunt primii care au avut de suferit. Pe lângă secetă, înghețurile de primăvară la fel au provocat pierderi importante.
,,În ceea ce privește culturile cerealiere, cred că o să fie deficit de soia, porumb și grâu. Mai ales că au fost semănate multe soiuri de origine străină, care nu sunt suficient de adaptate la condițiile climaterice a țării noastre. Acestea au fost afectate nu doar de secetă dar și de înghețuri. O bună parte a grâului de toamnă, preponderent de origine străină, a fost compromis în primul rând din cauza înghețurilor de primăvară. Nu au fost auzite îndemnurile venite, inclusiv și din partea mea: Atenție la ceea ce semanăm! Atenție la materialul semincer pe care îl importăm de peste hotare! Sunt culturi care se manifestă bine doar în anumite condiții climaterice, care nu pot fi adaptate ușor la un alt mediu.”
Culturile etero-oleaginoase se bucură de o solicitare tot mai mare pe piața de desfacere. Un alt avantaj al acestora îl constituie și costurile relativ scăzute de producție și păstrare.
,,Toate stocurile de ulei din anul trecut sunt practic epuizate. Un factor negativ prezintă reținerile cauzate de restricțiile impuse odată cu pandemia. La moment nu putem face export, însă aceasta nu este o problemă gravă. E o măsură temporară. Producția oricum se va comercializa, iar prețul acesteia nu va suferi o dinamică negativă. Chiar dacă nu se reușește vânzarea uleiului în anul curent, nu sunt motive pentru îngrijorare. Producția dată poate fi păstrată mult timp, iar condițiile și costurile de păstrare sunt incomparabile cu celelalte produse. Este mult mai ușor de a păstra o tonă de ulei din plante aromatice, decât 100 de tone de grâu. Aici mă refer la necesitatea spațiilor, asigurarea condițiilor optime de temperatură și umiditate, evitarea factorilor biologici, etc.”, a conchis Iurie Ușurelu.