În atenția tuturor operatorilor din domeniul alimentar, persoanelor fizice sau juridice care produc, depozitează, prelucrează, sortează, ambalează, importă, exportă și/sau comercializează produse alimentare de origine vegetală și sunt înregistrați la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) conform legislației în vigoare, ANSA informează despre ultimele modificări ce vizează normele sanitare privind limitele maxime admisibile (LMA) de nitrați în produsele alimentare de origine vegetală.
Astfel, în vederea reglementării LMA a conținutului de nitrați (mg/NO3) aplicate părților comestibile de produse alimentare de origine vegetală, dar și în scopul creării unui cadru normativ național, armonizat la acquis-ul comunitar, au fost efectuate modificării ale anexei nr.1 din Hotărârea de Guvern nr. 115/2013 privind controlul nitraților în produsele alimentare de origine vegetală. Astfel, la data de 10.09.2020 a fost aprobată Hotărârea de Guvern nr. 677/2020, care a intrat în vigoare din 18.10.2020.
Prezenta hotărâre conține prevederi specifice pentru următoarele produse vegetale: spanac proaspăt, conservat, congelat sau înghețat; salată cultivată în câmp deschis sau seră; salată de tip Iceberg și rucola. Totodată, sunt reglementate LMA a conținutului de nitrați pentru alimentele care sunt preparate pe bază de cereale prelucrate și alimente destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.
Din cele 22 de poziții, la momentul actual se reglementează doar 14. Suplimentar, în Hotărârea nr. 677/2020 au fost menținute 8 denumiri de produse vegetale, cu reglementarea LMA a conținutului de nitrați (varză timpurie și tardivă; pepene galben; pepene verde; cartofi timpurii; morcov timpuriu și tardiv; castraveți din câmp deschis sau teren protejat; sfeclă roșie și dovlecei). (link: https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=123165&lang=ro).