Articole

Ploile nu i-au salvat pe fermierii moldoveni de probleme: Ce spune un agricultor

Alexei Ivanov este un fermier din raionul Orhei. El practică agricultura de mai bine de patru decenii, dar un astfel de an dificil nu a mai văzut.

În acest an, el a cultivat grâu pe 280 de hectare de teren. Agricultorul spune că ploile de săptămânile trecute nu-i mai pot salva cele 280 de hectare de grâu care au reușit să se usuce deja. Speranța rămâne la cele 100 de hectare de orz, 60 de hectare de rapiță, dar și la culturile de grupa a doua.

„Noi avem și 100 de hectare de orz și 60 de hectare de rapiță, care la fel sunt afectate de secetă. În cazul acestor culturi, dacă vom strânge 2-3 „centinele” va fi bine. Dar am și 150 de hectare de porumb și 150 de hectare de floarea soarelui, în care îmi pun mari speranțe”, spune Alexei Ivanov.

Fermierul menționează că deși practică agricultura de mai bine de patru decenii, așa an dificil nu a văzut. Și lucrurile nu ar sta atât de prost, dacă nu ar avea de achitat arenda pentru pământul luat de la oameni, salariile celor 26 de angajați, precum și impozitele la stat.

„Cea mai mare problemă pe care o văd în acest an este plata arendei pentru pământul luat de la oameni, fiindcă majoritatea oamenilor sunt pensionari și pentru ei acest pământ reprezintă o surse de venit, deoarece noi le dădeam grâu, porumb, semințe de floarea soarelui pentru ulei. Anul acesta nu văd ce le vom da”, adaugă Alexei Ivanov.

Fermierul spune că numai pentru plata arendei trebuie să scoată din buzunar peste 700 de mii de lei.

„Oamenii vor spune simplu: nu mă interesează ce ai strâns, ia și plătește. La noi plata de arendă este de 2500 de lei per cotă. Asta înseamnă că pentru tot pământul arendat, trebuie să achităm 760 de mii de lei. Pentru a scoate acești bani, trebuie să vinzi cel puțin 250-300 de tone de grâu, care nu sunt și nu vor fi. Mai tragem nădejde la porumb și floarea soarelui. Vom vedea ce va fi”, conchide fermierul.

Până atunci, agricultorul se gândește ce să facă și cu cei 26 de angajați care de mai bine de o lună nu prea au ce face.

„Eu nu știu ce voi face și cu cei 26 de angajați. Până la moment, le-am achitat salariile. De exemplu, luna trecută, unii au lucrat 10 zile, alții 15 zile. Din cauza secetei și a înghețurilor, noi am blocat toate lucrările. Grâul este pârjolit, iar livezile – înghețate. Ce să stropești sau să îngrijești? Dar nu știu ce vom face la vară, fiindcă pe oameni nu-i poți tine, ei au nevoie de salarii”, încheie agricultorul.

Precizăm că ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a dispus efectuarea unei evaluări a situației reale a terenurilor agricole din întreaga țară. După finalizarea evaluării inițiate de Minister, Guvernul urmează să vină cu soluții pentru depășirea efectelor secetei.

Sursă: sputnik.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!