Articole

Prețurile cerealelor vizează noi recorduri – urmează criza aprovizionării?

Săptămâna trecută prețurile la grâu pe piața futures au crescut brusc.

Acest lucru a fost declanșat de revizuiri semnificative în scădere a volumelor și a stocurilor din SUA. Desigur, acest lucru îmbunătățește și perspectivele de export pentru europeni. În plus, o suprafață semnificativ mai mică de grâu de toamnă este înființată în Rusia din cauza vremii, scrie Agrimanet.ro cu referință la Agrarheute.

Grâul din luna decembrie a fost tranzacționat vineri pe piața futures europeană cu 264,25 euro pe tonă – cu 11 euro mai mult decât acum o săptămână și cu aproximativ 20 de euro mai mult decât acum două săptămâni.

Pentru martie 2022, grâul a fost cotat la 258,50 euro – ceea ce reprezintă, de asemenea, o creștere de 11 euro. Pentru următoarea recoltă de grâu din 2022 (septembrie), prețurile pe piața futures au fost de 234,50 EUR pe tonă.

Pe piața engros și portul de export din Hamburg, grâul de panificație a fost tranzacționat vineri cu 262 de euro pe tonă – adică cu 11 euro mai mult decât săptămâna precedentă. Pentru livrarea din decembrie, la Hamburg a fost făcută o ofertă de 267 de euro pe tonă. Prețurile pentru orzul furajer pe piața engros și portul de export din Hamburg au fost vineri cu 239 de euro pe tonă – adică chiar cu 15 euro mai mult în săptămâna precedentă. Pentru secară, comercianții din Hamburg au oferit 228 de euro pe tonă – o creștere de 6 euro față de săptămâna precedentă.

La cea mai importantă piață de comerț franceză și în portul de export Rouen , grâul de panificație a fost cotat vineri la 267 de euro pe tonă – o creștere a prețului de 11 euro. Prețurile FOB pentru exportul de grâu în Rouen au fost de 318 euro pe tonă. Orzul furajer a fost livrat la Rouen cu 244 de euro pe tonă – adică cu 5 euro mai mult decât în ​​Hamburg din cauza exporturilor puternice către China.

Recolta mai mică din SUA crește prețurile în Europa

Cu toate acestea, cererea internațională foarte bună și exporturile dinamice europene ar trebui să mențină prețurile grâului la un nivel ridicat.

Piețele au fost foarte sensibile la rapoartele din partea Departamentului Agriculturii (USDA) de joia trecută. Acolo, recolta finală și stocurile de grâu au fost cu mult sub așteptările analiștilor. Prețurile grâului au ajuns apoi la cel mai înalt nivel de la mijlocul lunii august. În acea perioadă, prețurile au atins cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani.

În porturile europene din Rouen și Hamburg, livrările de grâu și orz s-au intensificat de la mijlocul lunii septembrie. Pe lângă exporturile semnificative către Algeria și Maroc, Franța raportează din nou exporturi mari către China. China ar fi cumpărat cantități mari de grâu furajer francez în ultimele două săptămâni. Algeria este, de asemenea, foarte activă ca și cumpărător, ceea ce este deosebit de profitabil pentru francezi.

Analiștii raportează, de asemenea, o accelerare a activităților de export din Marea Neagră, atât Ucraina, cât și Rusia fiind foarte active.

Cererea pe piața europeană este inconsistentă. În timp ce industria de morărit continuă să facă achiziții pe fondul unei oferte deosebit de restrânse, cererea de la producătorii de furaje s-a calmat recent.

Perspectivele bune de recoltă din Australia ar putea, de asemenea, să mențină piața activă.

Exporturile europene și românești se descurcă foarte bine

Până la 26 septembrie, Comisia Europeană raportează exporturi de grâu din Europa de 7,2 milioane de tone – cu aproximativ 1,9 milioane de tone mai mult decât în ​​anul precedent. Potrivit datelor oficiale, doar 531.500 de tone au fost expediate din Franța către țări terțe (aici, totuși, probabil sunt date incomplete).

Până în prezent, 743.600 de tone de grâu au fost vândute către țări terțe din Germania și 2,53 milioane de tone au fost vândute din România pentru piața mondială. Bulgaria este după România, ca exportator, cu 1,27 milioane de tone.

Principalii cumpărători de grâu european au fost până acum Algeria, Coreea de Sud, Egipt, Africa de Sud și Vietnam.

Pentru orzul furajer, Comisia Europeană raportează exporturi europene de 2,4 milioane de tone până pe 29 septembrie – cu 260.000 de tone mai mult decât în ​​anul precedent. 641.500 de tone erau vândute din Franța către țări terțe, din Germania 355.000 de tone și din România 1,25 milioane de tone.

Până în prezent, principalii cumpărători de orz european au fost China, Arabia Saudită, Turcia, Iordania și Irak.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!