Articole

Prețurile globale la cereale continuă să escaladeze vertiginos

Cresterea pretului la cereale - AgroExpert.md

Prețurile grâului au crescut marți, 12 aprilie, cu 20 de euro, până la 400 de euro pe tonă. Noua recoltă a fost cotată cu 12 euro mai mult, la 370 de euro pe tonă. Porumbul este cu 8 euro mai scump, iar noua recoltă este cu 12 euro mai mare. Prețurile rapiței cresc cu 20 de euro până la 990 de euro.

Riscurile de producție în 2022 și cererea internațională puternică duc prețurile grâului la noi maxime. Prețurile grâului au crescut puternic atât pe piețele futures, cât și pe piața fizică scrie agrarheute.com.

Marți, grâul pe piața futures din Paris a fost cu aproape 20 de euro mai scump, la puțin sub 400 de euro. Noua recoltă a fost cotată cu 12 euro mai mult, la 370 de euro pe tonă. Pe piața angro și portul de export din Hamburg, grâul a fost încărcat marți după-amiază cu 419 euro pe tonă, iar în portul francez de export Rouen, s-au oferit 392 euro pe tonă.

Pe lângă războiul din Ucraina și încetarea completă a activităților portuare din țară, există acum temeri de pierderi de producție legate de vreme. În special în SUA, seceta din Midwest și Southern Plains ține grâul american într-o situație critică. Potrivit celui mai recent raport USDA Crop Progress, doar 32% dintre stocuri sunt evaluate de la bun la excelent, în scădere cu 21 de puncte față de anul trecut și cu 20 de puncte față de media pe cinci ani.

În Ucraina, perspectivele de producție sunt, de asemenea, extrem de slabe. Asociația ucraineană a cerealelor (UGA) se așteaptă ca recolta de grâu să scadă la 18,2 milioane tone față de recordul de anul trecut de 33 de milioane tone.

În același timp, cererea internațională rămâne foarte puternică și numeroase transporturi maritime au fost raportate din Europa săptămâna trecută. Principalii importatori, Egipt și Algeria, cumpără cantități mari de grâu în Europa.

Eșecul Ucrainei crește prețurile porumbului – Recoltă mare în Brazilia

Prețurile porumbului și-au continuat creșterea rapidă în această săptămână. Prețul porumbului a crescut marți pe piața europeană futures cu 8 euro, până la 334 euro pe tonă, iar noua recoltă de porumb a crescut cu 12 euro, până la 317 euro pe tonă. În prezent, porumbul costă 405 de euro în Südoldenburg și 356 de euro pe tonă în portul francez de export Bordeaux.

În prezent, Ucraina nu poate exporta și nici nu este posibilă munca pe teren la scară largă. Perspectivele de producție pentru 2022 se estompează pe zi ce trece, sporind tensiunea și îngrijorările de pe piețe. Asociația ucraineană a cerealelor (UGA) estimează noua recoltă de porumb la doar 23,1 milioane tone (37,6 milioane tone în 2021). UGA se așteaptă ca exporturile pentru anul viitor să fie de 20 de milioane de tone. Alți analiști încă cred că estimarea UGA este prea mare.

Vinerea trecută, USDA a redus potențialul de export ucrainean pentru sezonul curent cu 4,5 milioane tone, la 23 de milioane tone. Comercianții ucraineni continuă să încerce exportul pe calea ferată, ceea ce permite măcar să fie trimise cantități mici în Europa de Est sau încărcate în portul Constanța.

În Brazilia, între timp, perspectivele de producție pentru a doua recoltă se îmbunătățesc semnificativ, raportează analiştii, pe măsură ce aprovizionarea cu apă s-a îmbunătățit. Prin urmare, autoritatea agricolă braziliană Conab și-a mărit estimarea pentru recolta din 2022 cu 3,3 milioane tone, la 115,6 milioane tone (87,1 milioane tone anul trecut).

Prețurile orzului în Ucraina sunt mai mari decât prețurile grâului

Prețurile orzului au crescut brusc pe piața europeană atât pentru vechea campanie, cât și pentru noua recoltă. La piața angro din Hamburg, s-au oferit marți 386 de euro pe tonă, iar la cel mai important centru comercial francez din Rouen, prețurile au fost de 389 de euro pe tonă. Prețul orzului european este împins în sus de războiul din Ucraina și de închiderea totală a porturilor de acolo.

Asociația ucraineană a cerealelor (UGA) estimează noua recoltă de cereale la 6,2 milioane tone în 2022 (10,1 milioane tone în 2021). Exportul de orz este prognozat la 2 milioane tone pentru 2022/23. Spre deosebire de alte piețe, totuși, stocurile de orz din Ucraina sunt mici.

De aceea, prețurile orzului furajer în Ucraina au depășit chiar prețurile grâului de panificație. La sfârșitul săptămânii trecute, prețurile pentru orz au scăzut cu 15 USD/t la 370-395 USD/t FOB (aprilie-mai). Față de prețul grâului de 12,5%, prețul orzului a fost în medie cu 5 USD/t mai mare. Prețurile pentru noua recoltă de orz au variat între 330-350 USD/t FOB (iulie-august), ceea ce reprezintă o primă de 10 USD/t față de prețurile forward la grâu.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!