Parlamentul a adoptat legea pentru modificarea unor acte legislative ce reglementează unele norme juridice cu scopul de a asigura accesul producătorilor agricoli la apele de suprafață. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în scopul eliminării unor impedimente pentru producătorii agricoli la irigarea terenurilor agricole.
Astfel, Legea nr. 440/1995 cu privire la zonele și fîșiile de protecție a apelor rîurilor și bazinelor de apă permite producătorilor agricoli de a amplasa prize de apă și instalații mobile pe terenurile fîșiilor riverane de protecție a apelor în scopul irigării terenurilor agricole. De asemenea, s-au inclus interdicții în Legea nr. 149/2006 privind fondul piscicol, pescuitul şi piscicultura cu privire laevacuarea parțială sau totală apei.
Astfel, se interzice în scop tehnologic piscicol din bazinul de apă de folosinţă complexă, evacuarea parțială sau totală apei, cu excepţia de prevenire a situaţiilor excepţionale declarate de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova și în cazul depistării și iradicării bolilor la pești. În cazul nerespectării interdicției date deținătorii de lacuri de acumulare/iazuri vor fi sancționați conform Codului contravențional nr. 218/2008. cu amendă de la 40 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
Totodată, în Codul contravențional nr. 218/2008 sunt prevăzute amenzi de la 40 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an, pentru împiedicarea ilegală a altor utilizatori de apă la amplasarea prizei de apă și a instalației mobile în condițiile Legii apei nr. 272/2011 și în cazul deținerii lacului de acumulare sau iazului fără a dispune de un regulament propriu de exploatare a barajelor, iazurilor și a lacurilor de acumulare.
Concomitent, prin Legea nr. 171 din 09.07.2010 cu privire la asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii, s-a reglementat cadru legal privind transmiterea în folosinţă gratuită asociațiilor utilizatorilor de apă (prin încheierea unui contract de comodat) a stațiilor de desecare. Au fost operate modificări la Legea apelor nr. 272/2011 în vederea simplificării procedurii de obţinere a autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei la irigarea terenurilor.
Suplimentar, captarea și folosința apei pentru irigarea terenurilor agricole poate efectuată doar în baza obținerii autorizației de mediu pentru folosinţa specială a apei la irigarea terenurilor conform prevederilor Legii apelor nr. 272/2011 și condițiilor ce țin de folosința apei din acumulările de apă pentru necesitățile comunității, irigație și piscicultură reglementate în Regulamentul-tip de exploatare a lacurilor de acumulare/iazurilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 977/2016.
Menționăm că, în condițiile de secetă hidrologică, pentru a diminua efectul negativ al schimbărilor climaterice asupra producției agricolă și, implicit, asupra securității alimentară a țării, irigația este principala măsură eficientă de optimizare a regimului de umeditate a solului în perioada de vegetaţie a plantelor.
Prezenta lege va intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepția prevederilor de la Legea apelor, care vor intra în vigoare la expirarea a 30 de zile de la data publicării și aducerii actelor normative în concordanță cu prevederile acesteia.