Comisia UE dorește să stipuleze prin regulament ținta generală de reducere la jumătate utilizarea produselor de protecție a plantelor.
Cu așa-numitul Green Deal, Comisia UE își anunțase obiectivul de a reduce, până în 2030, la jumătate utilizarea pesticidelor chimice în UE, ca țintă neobligatorie, scrie Agrimanet.ro, cu referire la Agrarheute.com.
Dar acum, autoritățile de la Bruxelles, prin Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a UE (DG SANTE), pregătesc altceva! Este în lucru un document care ar trebui să oblige statele membre să atingă obiectivul de reducere. Asta desi fermierii se confruntă cu restricții semnificative și obligații suplimentare atunci când vine vorba de protecția plantelor.
Obiective naționale obligatorii de reducere a produselor pentru protecția plantelor
Planul este de a reduce utilizarea și riscul pesticidelor chimice cu 50% în UE până în 2030. Perioada de referință este consumul mediu de produse de protecția plantelor în anii 2015-2017.
Pentru a atinge obiectivul general, fiecare stat membru ar trebui să aibă un obiectiv național obligatoriu de reducere. Țintele naționale se pot abate de la 50%. Totuși, acest lucru ar trebui să fie posibil numai în limite mici, de până la 45%, și doar pe baza unor criterii stricte. Motivele permise ar include noi dăunători sau dovada că utilizarea produselor de protecție a plantelor a fost deja redusă mai mult decât media UE în trecut.
Ce se propune în detaliu Comisia UE:
- Noul regulament ar extinde semnificativ obligațiile de înregistrare pentru utilizatori. Un fermier, în calitate de utilizator profesionist, ar trebui să înregistreze și să justifice fiecare măsură de protecție a plantelor într-un registru electronic. Statele membre ar trebui să creeze aceste baze de date pe baza modelelor UE.
- Principiile managementului integrat al dăunătorilor (IPM) trebuie respectate cu strictețe. Fiecare stat membru trebuie să stabilească reguli IPM specifice culturii pentru toate culturile principale.
- Guvernele naționale trebuie să raporteze anual Comisiei UE cu privire la modul în care progresează cu obiectivul lor de reducere. Rapoartele de progres urmează să fie publicate.
- Utilizarea produselor de protecție a plantelor ar trebui interzisă în zonele sensibile, precum Natura 2000 și alte arii protejate, precum și în spațiile verzi urbane. Derogările oficiale ar trebui să fie posibile pentru o perioadă limitată de timp, la cererea scrisă, dacă nu este disponibilă nicio alternativă cu un risc mai scăzut.
- Utilizatorul trebuie să anunțe utilizarea pesticidelor cu permisiunea specială prin intermediul panourilor informative la marginea câmpului.
Produsele alimentare devin din ce în ce mai scumpe, importurile cresc
Într-un scurt capitol despre evaluarea impactului noului regulament, Comisia UE numește efectele negative ale propriei propuneri:
- Costurile de producție agricolă ar crește în UE. Motivele invocate sunt cerințele de documentare mai stricte și detaliate, randamente mai mici și costuri suplimentare prin utilizarea consultanților.
- Consumatorii ar trebui să se adapteze la prețuri mai mari la alimente.
- Importurile de alimente din țări terțe unde se aplică reglementări mai puțin stricte ar putea crește.
DG SANTE sugerează că statele membre ar putea atenua unele dintre aceste efecte prin stimulente financiare sau plăți compensatorii în cadrul politicii agricole comune (PAC).
Statele membre nu ar trebui să mai aibă nicio marjă de libertate
Cu proiectul său, Comisia își folosește cea mai mare putere în legislație: spre deosebire de directiva aplicabilă în prezent privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (2009/128), un regulament nu mai trebuie transpus în legislația națională, ci se aplică direct în statele membre.
Potrivit autorităților de la Bruxelles, acest lucru este necesar. Actuala directivă a fost implementată foarte diferit de către țările UE și nu a fost aplicată în mod uniform. Acest lucru a fost confirmat de un raport al Curții de Conturi Europene.
Cei care nu stabilesc un obiectiv național de reducere ar trebui să fie supuși automat unei reduceri de 50%.
Pe 23 martie, proiectul urmează să fie prezentat oficial împreună cu un mare „pachet de conservare a naturii”.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!