Articole

Scăderea prețurilor la legume: Factori și prognoze

În a doua jumătate a lunii iunie s-a început treptat procesul de scădere a prețurilor la majoritatea legumelor, în deosebi rădăcinoase (ceapa, cartoful, morcovul etc.). În cazul cepei și cartofului, acest lucru este cel mai pronunțat. Fapt care bucură doar consumatorii, nu și producătorii. În continuare, vom încerca să stabilim cauzele acestui proces și să oferim un pronostic pentru acest sector.

Factorii care au declanșat scăderea prețurilor la legume sunt multiple. În primul rând, la începutul verii pe piața internă pătrunde masiv producția din import, de exemplu: ceapa din Olanda, apoi din Republica Uzbekistan, care este prezentă și acum pe rafturile din magazine și piețele agroalimentare, la prețuri extrem de mici. Ulterior a apărut și ceapa din Ucraina, care potrivit monitorizării site-ului east-fruit.com, este la un preț mai mic cu 10 cenți comparativ cu produsul autohton. Evident că aceasta va crea o concurență serioasă pe piața internă a Republicii Moldova. O situație similară urmărim și la cartof. Ani la rând o cantitate imensă ajunge la noi din Azerbaijan.

Recent a apărut și producția locală. Am avut parte de o perioadă cu precitații destul de îndelungată în prima jumătate a lunii iunie. Este un factor pozitiv pentru cartof, căci volumul recoltei a crescut, iar prețul a rămas constant. În cazul culturii de ceapă situația este diferită. Precipitațiile de lungă durată n-au favorizat dezvoltarea acesteia, însă grație volumului mare a producției din import, prețul oricum a scăzut.

Morcovul autohton s-a menținut la un nivel prielnic, în ceea ce privește prețul. Însă, posibil ca în locurile unde acesta este irigat intensiv (Ucraina, România) recolta va fi una bună. Ulterior, acesta va ajunge și la noi. Deci, deficit nu va fi. Astfel, chiar dacă anul curent nu este tocmai reușit din punct de vedere a condițiilor climaterice pentru legumicultură, oricum deficit de marfă pe piață nu vom avea. Acesta va fi acoperit de volumul mare a producției din import, deoarece în țările vecine situația este mai pozitivă, cel puțin datorită irigării intensive a terenurilor agricole. Pentru fermierii moldoveni prognozele nu sunt din cele mai îmbucurătoare. Prețul nu va crește cel puțin încă două săptămâni a lunii curente. Acesta se poate majora în cazul secetei severe, care probabil se va stabili în perioada aproapiată. Însă, nici acest factor nu este unul decisiv și sigur, căci importul de legume va continua.

Cu toate acestea, trebuie să atragem atenția la încă un detaliu semnificativ. După cum afirmă directorii marilor companii care furnizează material semincer, anul 2020 pentru ei a fost unul de succes. Adică, o bună cantitate de semințe de legume a fost vândută. Din acest considerent putem presupune că, la începutul anului, suprafața de legume fie că s-a extins, fie că a rămas la nivelul anului trecut - ceea ce nu este deloc rău. Cultura pepenilor și legumelor este crescută pe o suprafață de cca 50 mii ha.

Astfel, putem concluziona că în pofida condițiilor climaterice dificile (grindina, ploile torențiale la sfârșitul lunii iunie și o potențială secetă în luna iulie), luând în considerare că suprafețele culturilor legumicole au crescut sau și-au păstrat suprafața, recolta va fi doar puțin sub nivelul așteptărilor. Acest lucru nu creează premize pentru creșterea prețurilor.

Rodion Gudîm, specialist în cadrul Proiectului USAID/APM susține că o cale de câștig pentru legumicultorii moldoveni sunt fabricile de conserve. Datorită importului masiv care într-un anumit sens domină producția locală atât la cantitate, cât și la preț, cultivarea legumelor pentru prelucrare este o bună oportunitate pentru fermieri de a obține un profit satisfăcător.

,,Legumicultura în câmp deschis din Republica Moldova, indiferent de volumul recoltei, nu influențează mult piața internă a legumelor în stare proaspătă. Întâi de toate, datorită importului activ. Însă, cu toate acestea, fabricile locale de conserve sunt interesate de achiziționarea legumelor de bază, cum ar fi castraveți, roșii, ceapa, ustroi, ardei etc. Aici este șansa legumiculturii autohtone de a produce nu pentru piața proaspătă, dar pentru prelucrare. Proiectul APM posedă granturi întru susținerea acestei direcții - producerea producției în stare proaspătă pentru fabricile de conserve. Țin să remarc că aceste fabrici au nevoie de o cantitate imensă de legume - cca 19 mii tone minim anual. La moment acest volum nu este acoperit nici pe jumătate. Respectiv, legumicultorii au posibilitatea de a produce în continuare pentru procesatori. Un avantaj îl constituie și faptul că operatorii companiilor de prelucrare sunt interesați să încheie contracte pentru volume stabilite pentru întregul sezon la un preț de achiziție fix”, a remarcat Rodion Gudîm.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!