Ştevia dulce (Stevia rebaudiana) este extrem de căutată în țara noastră și nu numai. Un îndulcitor natural cu proprietăți mult superioare zahărului rafinat, stevia a devenit utilizată în locul zahărului, cerința a crescut, așa că fermierii care o produc pot obține venituri importante.
Plantarea şteviei se face primăvara sau toamna, pe un sol bine afânat. Distanța recomandată între rânduri este de 30 de cm. Ștevia dulce se dezvoltă bine pe soluri umede, bine drenate. Plantele se irigă regulat, și se aplică fertilizări la plantare și vara, în iunie.
Ştevia poate fi atacată de două tipuri de ciuperci Septoria steviae și Sclerotinia sclerotiorum, iar dacă este cultivată în spații protejate are dăunători precum afidele, tripșii, musculițele albe de seră. Plantele se recoltează înaintea înfloririi sau toamna târziu, când începe înflorirea.
În final, orice persoană tentată să lanseze o afacere în domeniul agriculturii trebuie să știe că toate culturile au nevoie de îngrijire constantă și specifică. Totodată, dincolo de aspectele ce țin de cerințele culturilor, foarte importantă rămâne găsirea unui distribuitor (pentru preluarea producției sau livrarea pesticidelor, semințelor etc.) și a unei piețe de desfacere.