Articole

Tipuri și reguli de bază pentru tăierea la pomii fructiferi

Taierea pomilor fructiferi - AgroExpert.md

Tăierile reprezintă lucrări esențiale în plantațiile de pomi fructiferi și sunt absolut necesare pentru o producție de calitate.Astfel, tăierea este una dintre lucrările obligatorii ale pomicultorilor, ce are ca scop corectarea creșterii astfel încât resursele naturale să fie cât mai bine valorizate. Chiar dacă tăierea la pomii fructiferi reprezintă un exercițiu de imaginație, totuși trebuie de ținut cont de tipul tăierii și de regulile de bază.

Există mai multe tipuri de taieri la pomii fructiferi, în funcție de vârsta pomului: tăieri de formare, de fructificare, de regenerare, iar în funcție de perioada din an în care sunt executate: tăieri în uscat și tăieri în verde. Mai sunt tăieri în funcție de stilul de fructificare și de conducere: tăieri in cep, tăieri lungi, tăieri mixte.

Iar în funcție de specia pomicolă avem: tăieri la semințoase, tăieri la sâmburoase. Într-un fel, se fac tăierile la măr sau păr și în alt fel, se fac tăierile la cireș , piersic sau nuc. Trebuie ținut cont de fiziologia fiecărei specii pomicole în parte.

Toate aceste tăieri au importanța lor, iar în cele din urmă rezultatul final ține și de imaginația pomicultorului. Cum reușește să facă alegerile corecte astfel încât pomul să se încadreze în spațiul alocat și să obțină acel echilibru între creștere și fructificare.

Pentru asta sunt necesare cunoștințe despre fiziologia pomilor fructiferi și trebuie respectate regulile de bază când se efectuează tăierile. Fiecare tăietură trebuie cântărită cu atenție pentru că schimba direcția de creștere în zona respectivă,  dezvoltarea coroanei , influențează vigoarea lăstarilor sau diferențierea mugurilor de rod.

Regulile de bază care sunt: regula 3D, regula 1/3, subordonarea pe orizontală și pe verticală, ciclul de rod de trei ani:

Regula 3D înseamnă eliminarea din pom a tuturor ramurilor, rupte, uscate și bolnave.

Regula 1/3 înseamnă ca ramurile inserate pe ax sau șarpante trebuie să nu aibă un diametru mai mare de 1/3 din diametrul ramurei mamă.

Subordonarea pe orizontală și pe verticală înseamnă ca fiecare ramură să aibă locul ei în spațiu, cele mai de jos să nu crească mai sus decât ramurile din etajele superioare și de asemenea etajele pe ax să fie paralele între ele.

Ciclul de rod de trei ani presupune că în pom să avem în perioada de fructificare ramuri din trei categorii:

  • ramuri care au rodit, mai bătrâne și pe care le înlăturăm la tăiere;
  • ramuri de rod care vor rodi în anul tăierii;
  • ramuri anuale care vor rodi în anul următor tăierii.

Imaginația tăietorului intervine în tăierile de formare, la construcția viitorului schelet; la tăierile de întreținere și fructificare când trebuie să obțină un pom echilibrat în spațiu atât pe verticală cât și pe orizontală și deasemenea să obțină un echilibru între ramurile de rod și ramurile vegetative.

De obicei, proprietarii de livezi sunt preocupați de obținerea cât mai rapidă a rodului în detrimentul construcției scheletului și de păstrarea în pom a tuturor ramurilor de rod asta ducând la alternanța în rodire, la îmbătrânirea prematură, la epuizarea pomului și în final la uscarea acestuia.

Pomii trebuie să aibă un schelet bine determinat, să fie aerisiți, luminați, ramurile să nu se jeneze reciproc.

Tăierile trebuie bineînțeles completate cu lucrări agrotehnice de fertilizare, aprovizionare cu apă, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor.

Sursa: agrointel.ro

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!