Prețuri exagerate și risc sporit de infectare cu Covid-19. Așa arată în vreme de pandemie, piața en-gros de legume din Bălți, unde nu este respectată distanța socială, iar echipamentul de protecție lipsește. Oamenii cred că coronavirusul a influențat creșterea prețurilor la legumele și fructele autohtone.
Deși cumpărătorii se arată deranjați de prețuri, vânzătorii susțin că acestea sunt identice cu cele de anul trecut.
,,Avem roșii din Moldova. – De care? –Avem roșii lunguiețe, 30 de lei per kilogram. Anul precedent, primăvara a fost târzie, așa că au fost aceleași prețuri scumpe. Pe urmă am m-ai scăzut din preț. Avem și cartofi noi, moldovenești, 20-25 lei per kilogram, de la sudul Moldovei. Cred că e un preț normal, la timpul acesta. Pandemia nu încurcă la oamenii gospodari să lucreze. Mulțumesc că au deschis cît de cît piața, omul poate face cumpărături, la preț normal. Mă rog, cred că e bine. Castraveții sunt moldovenești. Sunt din raionul Sângerei. 16 lei kilogramul."
Oamenii spun că din cauza COVID-ului sunt nevoiți să-și strângă cureaua.
,,Dacă am avea încă un salariu bun, n-ar fi rău. Prețurile sunt medii, dar mi-aș dori să fie mai mici."
,,Am mai fost la piață acum o săptămână, prețurile au fost mai ieftine decât acum. Atunci am cumpărat ridiche la preț de 13 lei, iar acum sunt nevoită să achit între 16 și 20 de lei. Dacă atunci pentru castraveți am dat 20 lei, aceștia acum sunt mai scumpi."
,,Cel mai probabil, oamenii au rămas fără surse de existență, dar au nevoie și ei de bani, dar totul este foarte scump."
Începând cu 14 aprilie, în municiul Bălți a fost permisă comercializarea produselor agricole, în special fructele și legumele autohtone.