Articole

VIDEO | O mamă a opt copii din Sîngerei și-a deschis afacere la 62 de ani

A crescut opt copii, iar la 62 de ani a decis să-și întemeieze propria afacere. Este istoria de succes a Dinei Cosovan din orașul Sîngerei. Grație programului „Femei în afaceri” susținut de Uniunea Europeană, antreprenoarea produce covrigi de casă după o rețetă românească.

,,Punem covrigul în apă cu sodă, îl lăsăm pentru 30 de secunde, îl scoatem și îl presurăm cu mac."

Dina Cosovan a fost inspirată de vecinii de peste Prut. După ce a câștigat un grant, și-a pus ideea în aplicare.

,,Noi avem prieteni în România și deseori plecam la ei. Am văzut într-un magazin covrigi. Soțul meu a cumpărat prima dată și foarte mult i-a plăcut. Am venit acasă și ne-am gândit că ar fi bine să producem și în Moldova. Cinci mii de euro am primit de la Uniunea Europeană, iar două mii de euro am primit ca ajutor de la feciorii care lucrează în Gemania", a spus Dina Cosovan.

Covrigii de casă produși la Sîngerei vor ajunge în vânzare deja peste o săptămână.

,,Până să obținem actele dăm covrigi copiilor, lucrătorilor, prietenilor, îi servim pe toți", a adăugat antreprenoarea.

În prezent, la brutăria Dinei Cosovan muncește doar o tânără. În scurt timp, antreprenoarea urmează să angajeze încă trei persoane.

,,Eu fac aici covrigi românești, turcești, îi presor cu mac, susan și floarea soarelui, fac plăcinte cu vișine, brânză și zmeură. Sunt mulțumită de acest lucru și că la 17 ani lucrez", a spus Angela Cerari, brutar.

Doi dintre cei șapte copii ai femeii au decis să meargă pe urmele mamei. Și-au deschis afaceri în oraș grație programului PARE 1+1, care oferă granturi muncitorilor migranți.

După ce a muncit mai mulți ani în Germania, Ilie și-a deschis propria întrepridere de prestare a serviiilor auto, dar și o vulcanizare. Acesta o obținut un grant de 200 de mii de lei și a creat șase locuri de muncă.

,,La noi, drumurile nu sunt prea bune, mașinile se defectează des și cred că este o afacere bună reparația mașinilor. În oraș nu este nicio vulcanizare care repară roțile pentru mașinile de mare tonaj, la noi însă se repară și pentru autovehiculele mari și pentru cele mici."

Cel de-al doilea fiu a deschis în oraș o stație de inspecție auto, unde este ajutat de tatăl său.

,,Am câștigat 250 de mii de lei de la PARE 1+1, și restul am pus noi. Noi am pus mai mult, aproximativ 50-60 de mii de euro. Este un lucru foarte prețuit și bine pus la punct. Mașini sunt multe, iar ele trec în fiecare an testarea tehnică. În cazul taxiurilor și autobuzelor, ele trec testarea de două ori pe an", a spus Vasile Cosovan.

Aproapte toții copiii soților Cosovan muncesc în Germania, însă visează să revină acasă pentru a-și crea propriile afaceri.

Sursă: nordnews.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!