Cultura de zmeur este una dintre cele mai profitabile alegeri atunci când vine vorba despre o investiție bună. În ultima perioadă, tot mai mulți fermieri au început să dezvolte o asemenea exploatație, iar rezultatele remarcabile nu au întârziat să apară. Cultivarea zmeurei în țara noastră a devenit o practică des întâlnită în rândul celor care vor fructe sănătoase și profit de pe urma pasiunii.
În cazul în care doriți să înființați o asemenea cultură, ar fi indicat să luați în calcul și soiul Sugana. De ce?
Este o plantă viguroasă, destul de rezistentă la ger, boli și dăunători. Fructele sunt frumoase, gustoase, mari, uniforme, iar producția este superioară cantitativ în comparație cu multe alte soiuri. De asemenea, este rezistentă la transport și se păstrează foarte bine. Principala caracteristică a soiului zmeur Sugana este că fructifică de două ori pe an, la începutul verii – în luna iunie și vara târziu – la sfârșitul lunii august. Tehnologia nu este diferită în raport cu alte soiuri.
Pregătirea terenului
Cultivatorii de zmeură trebuie să țină cont că Sugana trebuie ferită de vânt. Pentru rezultate de nota 10, terenul de producere a zmeurii trebuie să fie arat în întregime sau săpat cu gropi de o adâncime de cel puțin 30 de cm. Înainte de plantare este important să se facă analiza conținutului de elemente macro și micro în sol, pentru determinarea stării nutritive a patului germinativ. Zmeura poate fi plantată pe teren plat, cu o condiție: să fie bine drenat. În ceea ce privește spațiul dintre plante, se lasă o distanță de 30 cm între rădăcini. De asemenea, se mai recomandă instalarea unei plase din sârmă deoarece tulpinile de zmeură au tendința să se îndoaie atunci când produc fructe.
Materialul săditor
Înființarea unei astfel de culturi necesită, totuși, atenție și dăruire încă de la primii pași. Din acest motiv, puietul trebuie să fie robust, viguros, sănătos și de calitate superioară. Materialul săditor este, de asemenea, un produs important, deloc neglijabil, având în vedere faptul că această îndeletnicire este în deplină dezvoltare, piața fiind departe de saturație, atât în țară cât și în afara ei.
Întreținere și îngrijire
Zmeura Sugana este un soi cu randament ridicat, recunoscut pentru fructele sale de dimensiuni foarte mari. De la un singur tufiș, în timpul verii, se pot recolta chiar și 9 kg de fructe. Avantajul este acela că, nefiind un soi pretențios, poate fi cultivat pe scară largă. De asemenea, acest tip de zmeură se adaptează la condițiile climatice din țară, nu necesită tratamente speciale și, în plus, asigură recolte bogate, de două ori în aceeași vară.
Irigarea culturii
Zmeurul nu are rădăcinile foarte adânci și nu absoarbe suficientă apă din sol, drept pentru care, în special în perioada verii, are nevoie de cantități suplimentare de apă. Irigarea poate fi realizată prin aspersiune, o tehnică accesibilă, prin care poate fi acoperită întreaga suprafață a culturii, sau prin picurare, cu ajutorul unor conducte, o metodă care asigură o cantitate de apă constantă, timp de câteva zile.
Recoltarea
Fructele sunt perisabile, de aceea este recomandat ca recoltarea să se facă manual, în cutii sau lăzi. Culegerea, depozitarea și transportul se fac cu mare grijă pentru a nu afecta calitatea acestora. Pentru a nu compromite producția, specialiștii recomandă păstrarea fructelor în congelator sau în depozite frigorifice.
Nu uitați, zmeurul are nevoie, de obicei, de un sistem de conducere care să îi susțină dezvoltarea, cele mai întâlnite fiind spalierul cu sârme duble, legate de stâlpi de lemn sau beton, în care primele sârme se află la 60 cm distanță față de sol, și sistemul de conducere sub formă de evantai.