Prețuri și Tendințe

Analiză | Exportul de ulei de floarea-soarelui a scăzut în aprilie

Author: Lidia Danila
Expert: Iurie Rija
Exportul de ulei de floarea-soarelui -agroexpert.md

În luna aprilie 2024, exportul de ulei de floarea soarelui a coborât până la 3.463 de tone. Potrivit expertului Iurie Rija, această cantitate este cea mai mică din iunie 2023. Paralel, exporturile de semințe de floarea soarelui au crescut în aprilie, ajungând până la aproximativ 73 de mii de tone.

„Exportul de ulei de floarea soarelui a fost afectat de staționarea companiilor de ulei din cadrul grupului Trans-Oil. În aprilie, volumul a scăzut până la cel mai mic nivel din iunie 2023”, susține Iurie Rija.

În perioada 1 iulie 2023 - 1 aprilie 2024, Republica Moldova a exportat 435.270 de tone de floarea soarelui. La fel, până în primele zile a lunii aprilie, au fost exportate 189.941 de tone de ulei de floarea - soarelui, ceea ce este mai mult față de perioadă 2021/2022 și mai puțin comparativ cu 2022/2023.

„Dacă e să estimăm cantitatea de floarea - soarelui ieșită din țară, sub formă de materie primă și sub formă de produs prelucrat - ulei, atunci în sezonul curent cultura oleaginoasă a fost livrată în volum mai mare de circa 793.994 de tone, mai mult față de exporturile din sezonul trecut”, a precizat expertul.

În aprilie 2024, cel mai activ exportator de semințe de floarea - soarelui din Republica Moldova a fost compania Rusagro-Prim SRL. Compania a exportat 14.560 de tone. Pe locul doi s-a poziționat Orom-Imexpo SRL cu o cantitate de 13.502 tone. Compania este urmată de Vadalex Grains SRL – cu 6.295 de tone.

Printre exportatori importanți se evidențiază și așa companii precum Ancom-Agro SRL (4.116 tone) și Agro Nova-Prim SRL (3.467 de tone).

Amintim că, anterior, directoarea întreprinderii Floarea Soarelui, parte a grupului de companii Trans-Oil, Stela Ostrovețchi, a declarat că firma pe care o conduce și-a oprit activitatea din lipsa materiei prime. Ulterior, într-un comunicat de presă, administrația a precizat că nu este vorba despre închiderea definitivă, ci despre o sistare temporară a activității de producție.

Potrivit MAIA, Compania Trans Oil a solicitat 3 licențe de la instituirea mecanismului de import, însă acestea au fost refuzate.

„Prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale este un instrument de menținere a unui echilibru pe piață, care sprijină, totodată, negocierile între agricultori și procesatori. Între voi trebuie să existe relații comerciale bazate pe contracte și calcule corecte, deoarece consumatorii finali sunt cetățenii noștri. Așadar, să nu uităm de dimensiunea socială, de importanța menținerii locurilor de muncă în agricultură și în industria procesatoare. Sectorul agroindustrial oferă surse de trai pentru mii de oameni, iar deciziile luate trebuie să țină cont inclusiv de acest aspect”, a susținut Bolea.

Recomandăm și: Expert: Importul de semințe de floarea-soarelui întâmpină obstacole birocratice

Precizăm că, patru companii procesatoare au primit licență de import a semințelor de floarea soarelui pe un termen de 30 de zile. Lista agenților economici a fost anunțată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Află și: Care companii au obținut licențe pentru importul de floarea-soarelui

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!