Moldova

SPERANȚA-CON: un partener de încredere al procesatorilor de fructe și legume din Moldova

Author: AgroExpert
Expert: Stefan Golubciuc
Asociația Presatorilor de Fructe si Legume SPERANTA-CON - agroexpert.md

Fondarea Asociației Procesatorilor de Fructe și Legume din Moldova a marcat o etapă semnificativă în evoluția sectorului. Scopul principal al Asociației consta în protejarea intereselor și nevoilor procesatorilor locali pe piața internă. De-a lungul timpului, membri ai Asociației au devenit principalii producători de sucuri și produse din fructe și legume conservate. Prin intermediul Asociației, vocea procesatorilor pe subiecte ce țin de vânzările pe piața internă, subvenționare, interacțiunea cu rețelele de desfacere era tot mai bine auzită și luată în considerare de guvernare.

Președintele Asociației Presatorilor de Fructe si Legume SPERANTA-CON, Ştefan Golubciuc

Necesitatea apariției unei astfel de Asociații s-a născut între anii 2005 și 2007, din dorința de a redistribui responsabilitățile pe care le aveau instituțiile statale față de întreprinderi. Îmi amintesc cu claritate acea perioadă, când ministerele se străduiau să transfere o parte din povara sarcinilor sale administrative pe spatele asociațiilor de profil. În trecut, Ministerul Agriculturii se ocupa de activitățile întreprinderilor de la înființare până la desființare. Însă, odată cu adoptarea principiilor economiei de piață și inspirația provenită din practicile de succes ale companiilor din Occident, s-a ivit inițiativa de a forma asociații specializate. Era o insistență ca întreprinderile să treacă la o auto-gestiune a activităților sale,  iar comunicarea cu guvernarea să fie efectuată prin asociații.

Am înțeles că Guvernul dorea să delege o parte semnificativă din responsabilități către aceste asociații, transformându-le în parteneri esențiali în gestionarea eficientă a sectorului. Astfel, Asociația colabora strâns cu membrii săi, analizând, discutând și înțelegând nevoile, preocupările și sarcinile acestora, pentru a le reprezenta în relația cu structurile guvernamentale. Această abordare a contribuit la consolidarea unei colaborări eficiente între sectorul privat și autoritățile statale, aducând beneficii notabile pentru întregul domeniu agroalimentar.

Istoria noastră începe simplu, într-un moment în care Ministerul Agriculturii s-a adresat către directori de fabrici, recunoscându-i pe cei mai activi în industrie, și le-a explicat necesitatea formării unei structuri care să sprijine și să ajute întreprinderile. Înțelegând această nevoie, am luat decizia de a forma o asociație. A apărut ideea de a-i da numele „Speranța”, mai mult reieșind de contextul istoric de moment: în perioada sovietică, existau peste 30 de întreprinderi în ramură, iar la momentul formării Asociației, numărul acestora scăzuse semnificativ. Așadar, am ales numele respectiv, ca un simbol al încrederii într-un viitor mai bun pentru procesatorii locali.

Inițial, Asociația număra 12 membri, dar ulterior, din cauza unor condiții economice dificile, numărul acestora s-a redus. În prezent, Asociația cuprinde 6 întreprinderi autohtone, dintre care două reprezintă întreprinderi mari, iar restul fiind companii mai mici.

Colaborăm activ și cu întreprinderile de pe ambele maluri ale Nistrului, depunând eforturi pentru a identifica și a rezolva problemele direct sau prin intermediul inițiativelor guvernamentale. Ne implicăm în implementarea și redactarea diverselor proiecte de lege, având ca scop final susținerea intereselor întreprinderilor noastre. În mod concret, dorim să contribuim la crearea unui cadru legislativ care să ofere sprijin și să favorizeze dezvoltarea companiilor noastre.

Ce facem noi? Misiunea noastră este clar definită: acționăm ca un avocat al intereselor industriei noastre, punând principiul de advocacy în centrul activității noastre. Întrucât nu fiecare întreprindere are resursele necesare pentru a fi la curent cu schimbările pe piața internă, noi ne asumăm rolul de a monitoriza, participa și influența dezbaterile legislative pe subiecte de interes major. Implicarea noastră în discutarea proiectelor de legi include formularea de propuneri și modificări pentru a asigura ca legislația finală să fie avantajoasă și utilă companiilor noastre.

În al doilea rând, ne propunem să oferim suport în diverse aspecte ale afacerilor, inclusiv comerț, marketing și participarea la expoziții. Căutăm sprijin financiar pentru participanții la expozițiile internaționale deoarece recunoaștem importanța acestor evenimente în promovarea producției noastre pe piața internațională. Având în vedere că o parte semnificativă a producției noastre se exportă, între 70-80%, participarea la expoziții internaționale și colaborarea la proiecte finanțate din străinătate în Moldova sunt esențiale.

Avem o colaborare bună și cu agricultorii, pentru a ne asigura că procesatorii au o bază stabilă de materie primă.

Când vine vorba de comerțul extern și relațiile Moldovei cu alte țări, suntem implicați activ în promovarea acordurilor de liber schimb în favoarea noastră și susținem activitățile care facilitează importurile, inclusiv negocierile privind taxele vamale de import/export. În plus, menținem o colaborare strânsă cu Ministerul Agriculturii, Ministerul de Externe, Ministerul Economiei și alte structuri, pentru a asigura o dezvoltare durabilă a sectorului nostru.

În toată această perioadă am gestionat situații dificile, inclusiv embargouri, pandemia, criza resurselor energetice, pressing-ul importatorilor, dar am rămas fermi în sprijinul membrilor noștri și în protejarea intereselor lor. Activăm și progresăm în orice condiții.

Directorul executiv al Asociației Presatorilor de Fructe si Legume SPERANTA-CON, Mircea Manoli

În occident, activitatea de lobby și advocacy reprezintă o componentă esențială în interacțiunile structurilor guvernamentale occidentale cu producătorii. Grupurile de lobby sunt implicate activ în formularea și implementarea politicilor în funcție de domeniul de activitate, fiind recunoscute și apreciate la cel mai înalt nivel.

În contrast, în țara noastră, activitățile de lobby și advocacy sunt încă haotice, nereglementate și, cu regret, privite cu o tentă negativă. Lumea încă nu conștientizează că lobbiștii sunt, de fapt, cei care luptă pentru prosperitatea sectoarelor economiei, echilibrând interesele statului cu ale producătorilor.

În contextul economico-politic actual, Asociația noastră reprezintă o instituție unică, capabilă să promoveze și să apere cu fermitate interesele procesatorilor locali, indiferent de coloratura politică a guvernării sau problemele existente pe piața internă sau externă.

Cu doi ani în urmă, am decis efectuarea unui mic rebranding, trecând de la denumirea anterioară, „Asociația Producătorilor de Conserve din Moldova” la denumirea actuală. Prin această schimbare, am hotărât să ne identificăm mai clar ca procesatori de fructe și legume, deschizând ușile Asociației pentru a include nu doar fabrici sau mari producători, ci și uscători de prune și producători de fructe și legume congelate sau alți mici procesatori.

Scopul nostru primordial este să asigurăm că vocea procesatorilor locali de fructe și legume, indiferent de dimensiunea lor, este auzită și luată în considerare în procesul de elaborare a legilor, în special având în vedere accelerarea armonizării legislației naționale cu acquis-ul UE. Adoptarea rapidă a legilor din ultima sesiune parlamentară ne impune să fim foarte activi, pentru a evita ca noile reglementări să afecteze sau să aducă prejudicii poziției producătorilor autohtoni față de importatori.

Milităm pentru drepturile procesatorilor pe piața internă, prin apărarea intereselor noastre în contextul legislației privind practicile comerciale neloiale și a legislației privind comerțul interior. Aici, avem o colaborarea fructuoasă cu Ministerul Agriculturii și Ministerul Economiei.

Pe extern, promovăm exporturile printr-o colaborare strânsă cu Ministerul de Externe și Camera de Comerț și Industrie. În prezent, este practic imposibil ca o ambasadă a Republicii Moldova să nu fi auzit de Asociația noastră, în contextul promovării produselor procesate.

La fel, întreprindem eforturi pentru a susține producătorii autohtoni prin reducerea costurilor de producție și la materia primă, dar și prin promovarea unor legi echitabile și avantajoase în contextul unui mediu comercial în continuă dezvoltare.

În vâltoarea schimbărilor rapide ale legislației naționale, dar și ale realităților comerciale, deseori recurgem la alianțe ad-hoc cu alte asociații de profil, pentru a forma un front comun în apărarea intereselor întregii industrii alimentare. În funcție de problemă, colaborăm cu toți, de la procesatorii de produse lactate, panificație, dulciuri, până la producătorii de medicamente și vinificatori.

Paralel, există și o luptă nevăzută pentru ochii publicului, între asociațiile care apără producătorii locali și cele care promovează interesele importatorilor, ultimii fiind foarte activi în Moldova și investind masiv în programe concrete de lobby, spre deosebire de asociațiile producătorilor locali. Facem tot posibilul pentru a fi eficienți chiar și în aceste condiții dificile.

Astfel, datorită activităților noastre, vocea procesatorilor este tot mai bine receptată în instituțiile guvernamentale, iar majoritatea proiectelor de lege aflate în dezbatere iau în considerare inclusiv și dorințele și necesitățile noastre.

Printre realizările recente mai vizibile, menționăm majorarea subvențiilor pentru procesatorii locali de la 2,5 milioane la 7 milioane de lei/an și eliminarea obligativității deținerii bazei de materie primă proprie. De această inițiativă beneficiază toți procesatorii, indiferent de dimensiunea sau statutul lor de membru al Asociației. Un alt succes semnificativ este subvenționarea livezilor industriale, oferind condiții avantajoase fermierilor pentru a planta livezi de măr, asigurându-le un profit garantat și furnizându-ne nouă, în calitate de industrie procesatoare, o bază solidă de materie primă.

De asemenea, putem menționa majorarea subvențiilor pentru proiecte de dezvoltare a surselor alternative de energie, în special pentru panourile fotovoltaice, unde pragul a fost crescut de la 1,5 milioane lei la 7 milioane de lei pe an, un rezultat obținut cu susținerea activă a Asociației noastre.

În timpul apropiat, sperăm să obținem anularea taxelor de import la un șir de, așa-numite, semipreparate exotice, care nu pot fi produse în țară, dar care se utilizează activ în producerea sucurilor autohtone.

Ne concentrăm mult și pe normalizarea relațiilor între producători și rețelele comerciale de distribuție. În prezent, la nivel macro-economic, se observă o tendință periculoasă de ascensiune a private label (produse alimentare comercializate sub brand-ul unei rețele comerciale). Chiar și dacă aceste produse private label par a fi mai ieftine și respectiv, mai accesibile cumpărătorilor, în termen lung, acest fenomen poate duce la dispariția unor brand-uri naționale atât de îndrăgite de aceeași cumpărători locali. Dorim ca cumpărătorii să găsească pe raft o paletă largă de produse și nu doar cele pe care rețeaua comercială le consideră mai profitabile pentru sine.

În viitor avem planuri mărețe și ne propunem să asigurăm ca poziția tuturor procesatorilor autohtoni să fie luată în considerare în cadrul procesului decizional legislativ și politic.

În concluzie, dorim ca fiecare procesator local să cunoască că în Moldova există o Asociație care a fost creată anume pentru apărarea intereselor acestuia. Pentru noi, fiecare procesator local este un element important al economiei țării, activitatea căruia trebuie atent susținută și dezvoltată.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!