Agromanagement

Șterebeț Victor: Culturile cerealiere se dezvoltă destul de bine, în toate regiunile țării

Expert: Victor Șterebeț

Roada de culturi cerealiere de anul trecut a fost una sub nivelul așteptărilor, fapt ce a cauzat o majorare a prețurilor în 2021. Grâul a ajuns la un preț majorat cu 40%, iar porumbul cu aproape 70%, totodată și floarea-soarelui a atins cote exagerate la prețul de vânzare. Am discutat cu Victor Șterebeț, reprezentant al companiei ”WeTrade” SRL, care cooperează activ cu 880 de întreprinderi agricole din Republica Moldova, prin introducerea de tehnologii avansate pentru cultivarea culturilor și obținerea recoltelor bogate.

Aveți un pronostic despre cum va fi roada de grâu și porumb în acest an? Care este nivelul umidității în sol și cum au suportat culturile cerealiere înghețurile din luna ianuarie?

Umiditatea solului este până la adâncimea de un metru, zăpada care s-a topit, a coborât lent în sol și a asigurat umiditatea necesară pentru culturile semănate. Din motiv că temperaturile nu au fost exagerate, totuși înghețurile din ianuarie nu au durat multe zile, plantele au început să vegeteze. Cele care au fost semănate mai devreme, dezvoltându-se până la etapa de înfrățire, ar putea fi afectate, dacă vor reveni înghețurile. Se explică prin faptul că atunci se va forma pojghiță de gheață de asupra plantelor și acestea vor suferi ulterior, posibil vor apărea diferite boli. În schimb, culturile care au fost semănate mai târziu, nu au cum să fie afectate în nici un fel, vor trece probabil de perioada de înfrățire pe la sfârșitul lunii februarie și începutul primăverii. Umiditatea este în limitele normalității, dar fiecare plantă utilizează un nivel diferit, pentru culturile de toamnă este suficientă. Sperăm că în această lună vor cădea suficiente precipitații, fie lapoviță, fie ninsori, care sunt necesare pentru culturile de primăvară, pentru porumb și floarea- soarelui.

Există diferență și de cât de adânc crește rădăcina culturilor, de exemplu porumbul are nevoie de 40-60 cm să pătrundă în sol și să se dezvolte, pe când floarea-soarelui necesită adâncimea de până la 2 m. Dar sperăm că temperaturile nu vor coborî drastic și culturile agricole vor rezista. Oricum observăm că oscilația nu este mare, între temperatura de noapte și cea de zi, sperăm că la primăvară agricultorii vor putea semăna și rapița, deoarece este o cultură premergătoare excelentă pentru grâu. De asemenea, sperăm că ritmul culturilor semănate să nu fie rapid, pentru că solul are nevoie să se maturizeze puțin după îngheț și după topirea zăpezii. Dar și înghețul a fost folositor, pentru că a facilitat la distrugerea bolilor în cazul culturilor de toamnă. Deocamdată suntem pozitivi, culturile se dezvoltă destul de bine, în toate regiunile țării și sperăm că vom obține o roadă bogată în acest an.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!