Prețuri și Tendințe

Tendințe în comerțul cu semințe și ulei de floarea-soarelui

Author: Fiodorov Ilinca
Expert: Iurie Rija
Tendințe în comerțul cu semințe și ulei de floarea-soarelui - agroexpert.md

Prima jumătate a sezonului agricol 2024-2025 marchează o perioadă neobișnuită pe piața globală a floarea-soarelui și a uleiului de floarea-soarelui, caracterizată de dinamici economice care nu au mai fost întâlnite până acum. În regiunea Bazinului Mării Negre – incluzând Moldova, Ucraina, România, Bulgaria și Rusia – un fenomen atipic a atras atenția piețelor: vânzarea floarea-soarelui ca materie primă a devenit temporar mai profitabilă decât comercializarea uleiului procesat. Datele se conțin în analiza expertului în agro-market Iurie Rija.

„Un element important care influențează piața în acest sezon este criza din industria de procesare a oleaginoaselor. Spre exemplu, fabricile ucrainene de procesare a semințelor de floarea-soarelui se confruntă cu marje de profit insuficiente, cauzate de creșterea costurilor pentru materia primă și de prețurile relativ scăzute ale produselor finite din perioada iulie- noiembrie 2024. Această situație a forțat peste 35% dintre fabrici (15-17 unități) să își suspende activitatea, iar alte 30% (10-15 unități) să lucreze la capacitate redusă”, punctează expertul.

Dificultățile economice au dus la scăderea exporturilor ucrainene de ulei de floarea-soarelui, unul dintre cele mai importante produse agricole ale țării, punând presiune atât pe piața globală, cât și pe cea locală. Totuși, această situație pare să înceapă să se schimbe în ianuarie 2025, pe măsură ce prețurile uleiului de floarea-soarelui încep să crească într-un mod pronunțat, determinând fermierii să amâne vânzarea materiei prime în speranța unor prețuri mai mari de la procesatori.

Astfel, potrivit raportului USDA din ianuarie 2025, producția mondială de culturi oleaginoase a fost revizuită în scădere, estimările fiind ajustate la 680,35 milioane de tone – cu 3 milioane de tone mai puțin decât prognoza anterioară. Această reducere, combinată cu o creștere de 6% a prețurilor la uleiul de soia, a avut un efect de domino asupra altor uleiuri vegetale, inclusiv cel de floarea-soarelui și palmier. Prin urmare, prețurile acestor produse au început să crească pe piețele internaționale, iar trendul ascendent este de așteptat să continue în lunile următoare.

Recalibrarea globală a raportului cerere-ofertă a generat la rândul său o creștere a prețurilor futures și a tranzacțiilor spot, cu implicații directe pentru regiunea Bazinului Mării Negre. În acest context, fermierii din Republica Moldova și alte țări din regiune au devenit mai rezervați în a vinde floarea-soarelui ca materie primă, sperând la prețuri mai mari, alimentate de scumpirile la uleiul procesat.

Prețurile pentru semințele de floarea-soarelui au înregistrat o creștere din luna ianuarie 2025. În Ucraina, prețurile pentru semințe cu 46% concentrație de ulei au ajuns la 505-515 USD/tonă (DAP), în timp ce în Bulgaria, semințele cu 44% concentrație se tranzacționează la 585-590 USD/tonă în regiunile centrale și la 575-580 USD/tonă în porturi (CIF). Aceste creșteri reflectă cererea intensificată din partea procesatorilor, și o piață europeană care devine în sfârșit mai dinamică.

În luna ianuarie 2025, prețurile uleiului de floarea-soarelui au început să crească brusc pe piețele globale, reflectând tendințele pieței de ulei de soia și deficitul prognozat pentru culturile oleaginoase. Recent, în regiunea Mării Negre, loturi de ulei de floarea-soarelui au fost vândute în India la prețuri de 1.145–1.150 USD/tonă, iar livrările pentru perioada 15 ianuarie – 15 februarie au fost deja tranzacționate la 1.190–1.195 USD/tonă. Pentru livrările ulterioare, prețurile se situează la 1.215 USD/tonă, iar în Europa, cererile de cumpărare depășesc 1.200 USD/tonă, în timp ce vânzătorii cer până la 1.240 USD/tonă.

„Această tendință ascendentă a reînnoit optimismul în rândul fermierilor ucraineni, moldoveni și din alte țări din regiune, care preferă să păstreze recoltele în așteptarea unor prețuri mai mari. Totodată, procesatorii din regiune continuă să se confrunte cu provocări în aprovizionare, iar licitațiile internaționale, precum cea anunțată de Egipt, ar putea amplifica tensiunile de pe piață”, mai afirmă expertul.

Republica Moldova este parte integrantă a pieței regionale a floarea-soarelui, iar fermierii moldoveni resimt direct influența tendințelor globale și regionale. Până acum fermierii moldoveni au vândut într-un ritm mai avansat floarea soarelui ca materie primă la export, iar din luna ianuarie 2025, creșterea prețurilor internaționale la uleiul de floarea-soarelui determină o parte din fermierii moldoveni să fie mai rezervați în a vinde recoltele ca materie primă, preferând să aștepte ca procesatorul local. Această strategie de retenție a stocurilor pune presiune pe fabrica de procesare din țară, care staționează din primăvara 2024.

„Astfel, fabrica din Republica Moldova nu poate să beneficieze de marjele pozitive create de creșterea prețurilor pe piețele internaționale, din considerentul vulnerabilității la lipsa de materie primă. Situația dată face parte dintr-o tendință mai largă în regiunea Bazinului Mării Negre, unde deficitul de semințe procesabile pune presiune asupra întregului lanț de aprovizionare”.

Pe termen scurt, prețurile uleiului de floarea-soarelui sunt așteptate să crească în continuare, susținute de cererea globală și de oferta limitată. Această tendință va stimula procesatorii să majoreze ofertele pentru materiile prime, restabilind astfel echilibrul pe piață. Cu toate acestea, capacitatea procesatorilor de a-și menține activitatea în condiții de stocuri de materie primă puține rămase în țară devine un factor cheie care va influența perspectivele pieței naționale și regionale.

Deși industria de procesare a uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova traversează un an dificil, aceasta nu beneficiază de sprijin în cadrul noului Mecanism de acordare a ajutorului de stat pentru industriile prelucrătoare, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025. În ciuda potențialului său de a sprijini economia locală producția de uleiuri vegetale nu a fost inclusă pe lista sectoarelor eligibile pentru acest program, o decizie care a atras îngrijorarea antreprenorilor din domeniu.

Noul mecanism, lansat în decembrie 2024 pentru perioada 2025-2036, oferă antreprenorilor posibilitatea de a recupera până la 60% din investițiile realizate în sectoarele industriei prelucrătoare. Bugetul alocat de stat pentru acest program este de cel puțin două miliarde de lei, cu posibilitatea extinderii în cazul unei cereri mai mari. Sprijinul financiar este structurat astfel: 25% din valoarea sprijinului este oferită imediat, sub formă de granturi nerambursabile, iar 75% din suma eligibilă este acordată prin scutiri de 50% la impozitul pe venit. Pentru a accesa acest ajutor, companiile trebuie să investească minimum 10 milioane de lei în proiecte noi.

„Lipsa sprijinului pentru industria producției de uleiuri vegetale este percepută ca o omisiune, iar decizia dată limitează accesul procesatorilor de floarea-soarelui la resursele financiare necesare pentru modernizare și creșterea competitivității, într-o perioadă în care provocările economice sunt resimțite puternic. În contextul unui mediu economic deja dificil, este nevoie ca autoritățile să reevalueze criteriile de eligibilitate pentru a include și acest sector în programele de sprijin guvernamental, asigurând astfel o dezvoltare echilibrată a întregii industrii prelucrătoare”, a conchis expertul.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!