Educație financiară

Ce trebuie să știți despre DAE înainte de a accesa un credit

Author: Fiodorov Ilinca
Ce trebuie să știți despre DAE înainte de a accesa un credit - agroexpert.md

Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este un indicator esențial în procesul de luare a deciziilor privind accesarea unui credit. Potrivit Ofițerei Credite de la Mikro Kapital Moldova, Nona Hristev. DAE reflectă costul total al unui împrumut, exprimat în procente, incluzând atât dobânda, cât și comisioanele aferente acestuia.

Specialista Mikro Kapital Moldova, subliniază că, înainte de a lua un credit, antreprenorii ar trebui să analizeze atent DAE-ul pentru a putea compara ofertele disponibile.

„Așa cum antreprenorii sunt bine informați înainte de a face alte achiziții importante, la fel este necesar să fie și în cazul împrumuturilor, pentru a obține condiții mai avantajoase,” explică aceasta.

Majoritatea clienților tind să creadă că DAE-ul e format din costuri ascunse, dar, toate aceste nuanțe sunt indicate detaliat în contractul de credit. Totuși, în funcție de sectorul de activitate, gradul de risc, tipul tranșelor spre achitare, DAE-ul creditului este influențat de următorii factori: dobânda și comisioanele aferente creditului, de termen și sezonalitate.

Pentru a estima corect costul total al unui credit, antreprenorii sunt încurajați să compare oferte similare. Acestea trebuie să fie identice în privința sumei împrumutate, perioadei de rambursare și graficului de plată. O altă soluție este utilizarea unui calculator DAE, disponibil pe paginile web ale instituțiilor financiare.

Durata de rambursare reprezintă, de asemenea, un element cheie. Creditele pe termen scurt implică, în general, costuri mai reduse în ceea ce privește deservirea creditului. Cu toate acestea, Nona Hristev subliniază că fiecare caz este tratat individual.

„Pentru fiecare antreprenor tipul împrumutului este ales individual, conform sferei de activitate, modalitatea de asigurare a creditului. Graficul de rambursare este flexibil și se întocmește ținând cont de raportul dintre venituri și serviciul datoriei pe un termen de 12 luni. Astfel, primordial este să se respecte capacitatea financiară de rambursare a clientului”.

Înainte de semnarea unui contract de credit, antreprenorii ar trebui să analizeze cu atenție toate documentele aferente. Este important să se acorde o atenție deosebită dobânzii, comisioanelor de închidere anticipată, penalităților pentru întârziere și obligațiilor contractuale.

Aceste detalii sunt esențiale  pentru contractarea unui credit cu condiții avantajoase șii o cooperare productivă,” atrage atenția reprezentanta Mikro Kapital Moldova.

*Acest material este realizat cu susținerea Mikro Kapital Moldova

Despre Mikro Kapital Moldova

Membru al grupului internațional, Mikro Kapital Moldova este o instituţie financiară nebancară specializată în furnizarea de microfinanţare pentru IMM-uri din diverse domenii de activitate. Compania sprijină antreprenorii şi fermierii, care au nevoie de capital rapid pentru desfăşurarea activităţii, prin procese accelerate de analiză şi validare a cererilor de finanţare şi studii de evaluare a riscurilor prompt realizate.

Grupul Mikro Kapital investeşte continuu şi susţine instituţiile financiare specializate în finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din CSI, Europa de Vest şi America Centrală. În prezent, grupul de companii Mikro Kapital activează pe pieţele financiare din Luxemburg, Italia, Elveția, România, Republica Cehă, Armenia, Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Hong Kong și Ungaria.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!