Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina, în condițiile în care România are excedent, dar și un sprijin financiar din ajutorul acordat de Uniunea Europeană, chiar dacă suma de 10 milioane de euro este „apă de ploaie pentru agricultura României”.
„Cea mai mare problemă pentru noi o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producția a fost una modestă, nici în aceste condiții nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurență neloială între ceea ce producem noi și ceea ce intră din spațiul extracomunitar, din păcate, la prețuri foarte mici. Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că prețurile de producție au crescut cu 30%-40%, prețurile de achiziție au scăzut în același mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem această concurență neloială, iar acum în contextul cu Ucraina este libertate și mai mare”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, România importă peste 4.000 tone de miere din spațiul extracomunitar, care se vinde atât pe piața internă, cât și pe cea externă, amestecată cu alte categorii de miere, iar producția internă este foarte greu de valorificat.
„Cred că anul trecut s-au importat și mai mult de 4.000 de tone de miere, iar exportul nostru a fost aproape de zero. Sigur nu toată mierea importată se consumă în România, dar oricum se amestecă cu alte categorii. Pot să vă spun că am văzut la raft, inclusiv la doză, la pliculeț, amestec din patru categorii de miere, respectiv din România, Ucraina, Moldova și China. Este un amalgam acolo, o nebunie totală. Acum a venit și această ieșire publică a Uniunii Europene, precum că 40% din mierea importată este falsă, dar noi solicităm aceste lucruri, respectiv o etichetare corectă, de peste 10 ani și abia acum se pare că vor face acest gest, dar este cam tardiv”, a subliniat el.