Externe

Consumul global de vin a scăzut în 2023. Ce a determinat această tendință

Author: AgroExpert
Consumul global de vin - agroexpert.md

Consumul global de vin a ajuns în 2023 la cel mai scăzut nivel. Potrivit Organizației Internaționale a Viței de Vie și Vinului (OIV), cauza este inflația ce a generat creșterea prețurilor, astfel că puterea de cumpărare a potențialilor consumatori a fost redusă. 

„Consumul global de vin în 2023 este estimat la 221 de milioane de hectolitri, indicând o scădere de 2,6% față de 2022. În ciuda provocărilor, câteva piețe au demonstrat reziliență”, informează OIV.

De asemenea, comerțul internațional cu vin a fost afectat semnificativ de creșterea prețurilor. Deși volumul total de vin exportat a scăzut la 99 de milioane de hectolitri, acest lucru a fost compensat de o valoare mare a exporturilor, care a atins 36 de miliarde de euro.

„Prețul mediu per litru de vin exportat a atins un nivel record de 3,62 de euro per litru”, a precizat Organizația Internațională a Viței de Vie și Vinului.

Condițiile climatice extreme și bolile fungice răspândite au afectat grav multe podgorii din întreaga lume, culminând cu o producție globală de vin istoric scăzută de 237 de milioane de hectolitri. Aceasta a marcat o scădere cu 10% față de 2022 și a reprezentat cea mai mică producție din 1961.

Totodată, OIV a anunțat că suprafața viticolă mondială și-a continuat declinul, micșorându-se cu 0,5% față de 2022, ajungând la 7,2 milioane de hectare. 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!