Mulți crescători de iepuri s-au specializat în rase gigant, cum ar fi Uriaşul Gri German sau Uriașul de Transilvania. Iepurii din ambele rase pot ajunge până la 10 kilograme în greutate.
Un tânăr în vârstă de 32 de ani din Alba Iulia, de profesie kinoterapeut neuropediatric, este pasionat de creşterea iepurilor gigant. Pentru Alin Podar creşterea iepurilor reprezintă pasiunea lui de-o viaţă. În decursul carierei de crescător de iepuri a deţinut exemplare din mai multe rase gigant, dar, în final, s-a specializat pe Uriaşul Gri German, se arată într-un material publicat de ziare.com.
„Când eram mai mic, mi-am petrecut mult timp la ţara, acolo unde unchiul din partea tatălui avea iepuri, e adevărat, nu de rasă. Am crescut şi hamsteri, porci de Guineea, numai veveriţe cred că nu am avut, în rest cam orice fel de rozătoare. Însă, cei ce mi-au plăcut cel mai mult au fost iepurii. Am început cu iepuri obişnuiţi, apoi am luat şi câteva rase precum Neozeelandezi, Berbec German, Uriaş. Am rămas însă cu cei din rasa Uriaş Gri German”, spune crescătorul de iepuri.
Tânărul din Alba participă şi la concursuri de specialitate, unde exemplarele pe care le deţine sunt foarte apreciate. „Un iepure perfect, frumos, cu care să pot merge la concursuri, trebuie să deţină câteva caracteristici importante cum ar fi ţinuta iepurelui, eleganţa, dimensiunea şi poziţia urechilor, dar şi numărul kilogramelor. Activitatea de ameliorare este o muncă de ani de zile. De exemplu, un mascul îşi dezvoltă capul abia după 1 an de zile”, afirmă crescătorul de iepuri din Alba.
Iepurii ajung la maturitate la vârstă de opt luni, în cazul femelelor, şi zece luni, la masculi. Un iepure din rasa gigant ajunge la o greutate medie de 8 kilograme, dar, în multe situaţii, se poate ajunge chiar şi la 10 kilograme.
Uriașul de Transilvania
O altă rasă de iepuri de mărime mare este Uriașul de Transilvania, singura rasă românească standardizată, în prezent fiind în proces de omologare. Nicu Țăran, din comuna Săliștea, are 40 de exemplare, cu multe din ele participând la expoziții.
„Este foarte multă muncă depusă, curățenie și mâncare specifică. În primul rând lucernă, care le place foarte mult, după care cereale cum ar fi porumb sau grâu. Este o pasiune de mic copil și o continui cât se mai poate, fiind o plăcere. Este o concurență acerbă între colegi, între marii pasionați de creșterea iepurilor. Acum ne pregătim de montări, apoi vine preselecția și mergem mai departe la concursuri în București sau, eventual, în Ungaria”, spune crescătorul de iepuri din Alba.
„Sunt înscris și la Clubul crescătorilor de iepuri de rasă din Transilvania, Asociația crescătorilor din Aiud. Suntem mulți crescători și prieteni, colaborăm împreună și reușim să facem treabă bună. Schimbăm informații între noi și ne oferim unul altuia masculii pe care îi avem pentru montă”, afirmă Nicu Țăran.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!