Externe

Importanța culturii de soia în Europa

Author: AgroExpert
soia cultură Europa - AgroExpert.md

Cultura de soia câștigă tot mai mult teren în Europa. Motivele sunt multe. Soia este o plantă care sporește gradul de fertilitate a solului și aduce și o serie de beneficii pentru sănătatea oamenilor. Procentul mare de proteină face din soia o cultură care merită mai multe hectare.

Producția de soia este în creștere, conform rapoartelor oficiale. În 2021, totalul producției s-a situat la valoarea de 9.5 milioane de tone, cu 6.4% în plus față de anul precedent. Însă, la nivel mondial, Europa reprezintă un procent redus. Ca o comparație, în 2022, topul producțiilor a fost dominat de Brazilia, cu 152 de milioane de tone, Statele Unite (118.2 milioane de tone) și Argentina (49.5 milioane de tone) au completat podiumul, scrie agrointeligenta.ro.

Europa țintește să reducă acest handicap față de marii producători. Cultivarea soiei pe Bătrânul Continent este benefică prin prisma mai multor factori.

Lupta pentru asigurarea independenței proteice a Europei față de America

Mic istoric. Europa a permis la începutul anilor 60 importul de soia din SUA fără taxe. Apoi, fiecare negociere pentru subvențiile agricole pe continentul nostru a consolidat specializarea Europei în producția de cereale. Asta a dus la creșterea importurilor de plante proteice, printre care și soia. În 1992, prin acordul de la Blair House, s-a limitat suprafața din Europa pentru culturile de rapiță, floarea-soarelui și soia la 5,1 milioane de hectare. 8 ani mai târziu, Uniunea Europeană a interzis făina animală din hrana animalelor și a consolidat importurile de făină de soia.

Așa cum am arătat, cei mai mari producători de soia la nive mondial sunt Brazilia, SUA și Argentina. Țările europene produc doar câteva procente din totalul global. Europa este un mare importator de soia procesată și, în același timp, nu își valorifică potențialul de care dispune pentru a produce această cultură, deși avantajele sunt uriașe.

Integrarea corespunzătoare a soiei în rotația culturilor, cu cereale păioase, porumb și alte culturi, creează condiţii de relansare şi viabilitate pe termen lung a culturii întru acoperirea consumului european şi reducerea dependenței de soia şi produse procesate de natură indigenă.

Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!