Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat a opta creştere consecutivă în ianuarie 2021, cea mai mare din ultimii opt ani şi jumătate. Anunţul a fost făcut de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Indicele măsoară modificările de preţuri înregistrate la coşul de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În ianuarie, preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 7,1%, după ce preţul porumbului pe pieţele internaţionale a urcat cu 11,2%, datorită achizițiilor semnificative din China şi a producţiei mai scăzute în SUA. Preţul grâului a urcat cu 6,8% în ianuarie, datorită cererii globale solide şi a majorării taxei la exporturile de grâu rusesc anunţată de oficialii de la Moscova.
Luna trecută, preţul zahărului a crescut cu 8,1%, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,8%, la cel mai ridicat nivel din mai 2012, în urma producţiei mai scăzute de ulei de palmier în Indonezia şi Malaezia.
Preţurile la lactate au urcat cu 1,6% în ianuarie, iar preţul cărnii de pasăre a înregistrat, din nou, cea mai mare creştere lunară, pe fondul cererii globale susţinute, în condiţiile în care exporturile din mai multe ţări europene sunt restricţionate ca urmare a existenţei unor focare de gripă aviară.
În timp ce preţurile cărnii de vită şi de porc au rămas relativ stabile, preţul cărnii de ovine a înregistrat o nouă creştere lunară, pe fondul cererii mari din China şi a exporturilor mai reduse din Oceania.
În același timp, prognozele lansate luna aceasta indică o creștere a comerțului mondial și o scădere accentuată a stocurilor globale de cereale. Consumul de cereale în lume în sezonul 2020-2021 este proiectat la 2.7 miliarde de tone, cu 52 de milioane de tone mai mult decât sezonul trecut.