Externe

Măsurile de plafonare a preţurilor eşuează în cele două ţări din UE care le-au aplicat: Croaţia şi Ungaria

Author: AgroExpert
alimente prțuri plafonare - AgroExpert.md

Aceeaşi boală, tratamente di­fe­rite. Inflaţia afectează puternic în­trea­ga Uniune Europeană, iar guver­nele blo­cului optează pentru măsuri diferi­te în încercarea de a reduce în special preţurile alimentelor de bază. În acest context, dezbaterile privind măsurile de plafonare a preţurilor au luat am­ploare pe continentul euro­pean, potri­vit publicaţiei spaniole El Mundo, citată de Ziarul Financiar. 

Doar două ţări membre ale UE au introdus plafonări de preţuri pentru alimente: Croaţia şi Ungaria.

Iar, din datele publicate de Euro­stat, totul indică faptul că această mă­sură a eşuat în principalul său obiec­tiv, de a ieftini coşul de cumpărături de bază: inflaţia alimentară din Croa­ţia a avansat cu 19,7% în perioada ianuarie 2022 - ianuarie 2023, situân­du-se cu doar un punct sub creşterea medie înregistrată în aceeaşi perioa­dă de grupul ţărilor europene. În cazul Ungariei, aceasta a urcat cu nu mai puţin de 62,4%. Acest lucru este reflectat într-un studiu pregătit de PwC pentru Aso­ciaţia Producători­lor şi Distribuito­rilor Aeoc, care ara­tă cum inflaţia alimentară continuă să fie deosebit de ridicată în ambele ţări în pofida plafonării unor ali­men­te de bază.

Uleiul de floarea-soarelui poate fi comercializat în Croaţia la un preţ de maximum 2,12 euro pe litru, lap­te­le la 0,98 euro şi făina la 0,80 euro. În­tre timp, în Ungaria supermarke­turi­le sunt obligate să limiteze preţurile za­hă­rului, uleiului de floarea-soare­lui, laptelui, pieptului de pui şi pulpei de porc. Totuşi, Hungary Today co­men­­tează că cifrele autoarei articolu­lui din ziarul spaniol, Cristina Alonso, par să fie semnificativ mai mari. Da­tele Biroului Naţional de Statistică al Ungariei, KSH, indică o inflaţie de 44,8% pentru decembrie 2022, şi nu de 62,4% cum indică jurna­lis­ta spa­niolă, scrie publicaţia maghiară.

Totuşi, adaugă aceasta, inflaţia alimentară de aproape 50% este mult mai ridicată decât media UE pentru aceeaşi perioadă.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!