Aceeaşi boală, tratamente diferite. Inflaţia afectează puternic întreaga Uniune Europeană, iar guvernele blocului optează pentru măsuri diferite în încercarea de a reduce în special preţurile alimentelor de bază. În acest context, dezbaterile privind măsurile de plafonare a preţurilor au luat amploare pe continentul european, potrivit publicaţiei spaniole El Mundo, citată de Ziarul Financiar.
Doar două ţări membre ale UE au introdus plafonări de preţuri pentru alimente: Croaţia şi Ungaria.
Iar, din datele publicate de Eurostat, totul indică faptul că această măsură a eşuat în principalul său obiectiv, de a ieftini coşul de cumpărături de bază: inflaţia alimentară din Croaţia a avansat cu 19,7% în perioada ianuarie 2022 - ianuarie 2023, situându-se cu doar un punct sub creşterea medie înregistrată în aceeaşi perioadă de grupul ţărilor europene. În cazul Ungariei, aceasta a urcat cu nu mai puţin de 62,4%. Acest lucru este reflectat într-un studiu pregătit de PwC pentru Asociaţia Producătorilor şi Distribuitorilor Aeoc, care arată cum inflaţia alimentară continuă să fie deosebit de ridicată în ambele ţări în pofida plafonării unor alimente de bază.
Uleiul de floarea-soarelui poate fi comercializat în Croaţia la un preţ de maximum 2,12 euro pe litru, laptele la 0,98 euro şi făina la 0,80 euro. Între timp, în Ungaria supermarketurile sunt obligate să limiteze preţurile zahărului, uleiului de floarea-soarelui, laptelui, pieptului de pui şi pulpei de porc. Totuşi, Hungary Today comentează că cifrele autoarei articolului din ziarul spaniol, Cristina Alonso, par să fie semnificativ mai mari. Datele Biroului Naţional de Statistică al Ungariei, KSH, indică o inflaţie de 44,8% pentru decembrie 2022, şi nu de 62,4% cum indică jurnalista spaniolă, scrie publicaţia maghiară.
Totuşi, adaugă aceasta, inflaţia alimentară de aproape 50% este mult mai ridicată decât media UE pentru aceeaşi perioadă.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!