Externe

Prețul uleiului de măsline ridică costul bucatelor din Italia și Spania

Author: AgroExpert
preț ulei măsline Italia Spania - agroexpert.md

Prețul uleiului de măsline continuă să împingă în sus costul felurilor tradiționale de mâncare din Italia și Spania, chiar dacă inflația de bază este în scădere în Europa.

Indicii lunari Pizza Margherita şi Paella, calculați de Bloomberg, care utilizează datele statistice oficiale pentru a calcula cât de mult trebuie să cheltuie o gospodărie din Italia și una din Spania pe ingredientele necesare pentru a găti felurile respective de mâncare, au crescut cu 8,2%, respectiv 20,6% în luna septembrie 2023 față de luna septembrie 2022, scrie agerpres.

Comparativ, inflația de bază în luna septembrie a fost una de 5,6% în Italia și de 3,3% în Spania.

Ceea ce influențează cel mai mult costul mâncărurilor tradiționale din Italia și Spania este prețul uleiului de măsline. Acesta a fost cu 43% mai scump în Italia în luna septembrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2022. În cazul Spaniei, creșterea de preț la uleiul de măsline a fost și mai mare, de 67% în ritm anual. Scumpirea uleiului de măsline a anulat scăderea prețurilor la făină, mozzarella şi electricitatea necesară pentru gătirea unei pizza margherita în Italia, în timp ce pentru o porţie de paella, unul dintre cele mai renumite preparate din bucătăria tradiţională a Spaniei, au scăzut preţurile la fructe de mare şi peşte.

Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Europene, prețurile ridicate la uleiul de măsline vor continua și în sezonul următor, forțând consumatorii să își reducă consumul pentru acest produs alimentar.

Europa este regiunea responsabilă pentru două treimi din producţia mondială de ulei de măsline şi totodată un mare consumator. În ultimul an, preţul unui litru de ulei de măsline s-a dublat după ce seceta a afectat măslinii din principalele ţări producătoare.

Prețurile la alimente au fost un factor care a stimulat inflația în Europa. Cu toate acestea, un indice global al preţurilor produselor alimentare, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a rămas practic neschimbat în luna septembrie, în condiţiile în care scăderile înregistrate la uleiuri vegetale, lactate şi carne au contracarat creşterile de preţuri înregistrate la zahăr şi porumb.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!