Prețurile mondiale la alimente au scăzut în decembrie, marcând a noua scădere lunară consecutivă, dar au crescut cu peste 14% în 2022 față de anul precedent, pentru a atinge cel mai mare de când au început recordurile, a anunțat vineri agenția ONU pentru alimente.
Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește prețurile internaționale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare, a fost în medie de 132,4 puncte luna trecută, comparativ cu 135,00 puncte revizuite pentru noiembrie.
Pentru 2022 în ansamblu, indicele de referință a fost în medie de 143,7 puncte, în creștere cu 18 puncte sau cu 14,3% față de 2021, și cel mai ridicat de când au început înregistrările în 1990.
Scăderea indicelui în decembrie a fost determinată de o scădere abruptă a prețului internațional al uleiurilor vegetale, împreună cu unele scăderi ale prețurilor la cereale și carne, dar atenuate de creșteri ușoare ale celor la zahăr și lactate, a spus FAO.
Prețurile alimentelor au crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, din cauza temerilor de perturbare a comerțului cu Marea Neagră. Ei au redus câștigurile în parte din cauza unui canal de export de cereale susținut de ONU din Ucraina.
FAO a declarat anul trecut că costurile de import de alimente în 2022 vor determina cele mai sărace țări să reducă volumele livrate.
Indicele prețurilor la alimente cuprinde media indicilor săi de preț la carne, lactate, cereale, uleiuri vegetale și zahăr, ponderate la cotele medii de export ale fiecăruia dintre grupuri pentru 2014-2016, a spus acesta.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!