Patru mari lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie au raționalizat fructele și legumele. Rafturile sunt goale, în timp ce fermierii se luptă cu lipsa forței de muncă, creșterea costurilor cu energia, inflația, probleme de aprovizionare și schimbările climatice.
Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie, a introdus o limită de cumpărare de trei bucăți per client pentru roșii, ardei și castraveți. Cu câteva ore mai devreme, Aldi a fost al treilea retailer, după Asda și Morrisons, impunând limite de cumpărare după ce aprovizionarea a fost afectată de recoltele perturbate din sudul Europei și nordul Africii, notează Daily Mail.
Vremea rece din Spania și Maroc a afectat drastic disponibilitatea legumelor pe piețele britanice, alături de creșterea prețurilor la energie. Problemele de aprovizionare sunt puse, de asemenea, pe seama întreruperii transporturilor și a costurilor ridicate ale energiei, ceea ce face ca încălzirea serelor britanice să fie mai costisitoare.
Se pare că producătorii din Europa și Africa de Nord trimit produsele către supermarketurile europene mai degrabă decât către cele din Marea Britanie, deoarece sunt dispuși să plătească prețuri mai mari.
Tim O'Malley, de la principalul importator Nationwide Produce, a declarat că prețurile pentru produsele proaspete au crescut cu până la 300% în ultimele săptămâni. Dacă ar fi transferate consumatorilor britanici, aceste produse ar adăuga doar câteva lire la cumpărăturile săptămânale.
Întrebat despre diferența dintre rafturile din Marea Britanie și cele din restul Europei, acesta a spus: „Nu este vorba de Brexit - este vorba de modele de cumpărare diferite”.
În timp ce rafturile se golesc, el a spus că prețul cerut de exportatorii spanioli și marocani s-a dublat pentru castraveți, ardei, salată și ceapă. Costul roșiilor a crescut cu o treime, iar dovleceii sunt cu două treimi mai scumpi de la începutul anului.
Asda a impus marți limite de achiziție pentru opt sortimente de legume și fructe, în timp ce Morrisons a impus pentru patru.
„Limităm achizițiile de ardei, castraveți și roșii la trei unități de persoană pentru a ne asigura că un număr cât mai mare de clienți pot cumpăra ceea ce au nevoie”, a declarat un purtător de cuvânt al Aldi UK.
Tesco a declarat în această după-amiază că lucrează din greu cu furnizorii săi pentru a asigura o bună aprovizionare cu legume pentru clienți, având în vedere dificultățile temporare de aprovizionare pe unele linii din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din străinătate.
Sainsbury's și Lidl GB nu au în prezent limite de cumpărare.
De ce există penurie de alimente în Marea Britanie
Fermierii din Anglia și Țara Galilor au fost loviți de inflația galopantă, potrivit Euronews.
Din 2019, costul îngrășămintelor a crescut cu 169%. Pe fondul creșterii prețurilor la gaze din cauza sancțiunilor rusești, costurile energiei au crescut cu 79% - de trei ori mai mult decât în mod normal. Între timp, hrana pentru animale a crescut cu 57%.
În general, fermierii britanici se confruntă cu costuri care sunt cu aproape 50% mai mari decât în 2019. Și în alte părți, producătorii suferă efectele crizei energetice.
În ciuda creșterii prețurilor alimentelor din supermarketuri, mulți fermieri se confruntă în continuare cu costuri de producție mai mari decât veniturile lor.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!
De asemenea, lipsa forței de muncă a lovit puternic în Marea Britanie. Situația este deosebit de gravă în industria avicolă, care este deja afectată de epidemia de gripă aviară, precum și în întreprinderile horticole și în fermele de porci. Acest lucru se datorează parțial restricțiilor post-Brexit privind libertatea de circulație.
Vremea extremă nu a făcut decât să se adauge la aceste lupte. Marea Britanie s-a confruntat cu temperaturi anormal de ridicate atât vara, cât și iarna, precum și cu seceta în unele părți ale țării, ceea ce a avut un impact asupra culturilor și a animalelor.
Vremea anormală din străinătate a avut, de asemenea, un impact asupra recoltelor, în special în sudul Europei și în nordul Africii. Se așteaptă ca acest lucru să afecteze importurile în următoarele câteva săptămâni.
Temperaturile sub zero grade din Spania au afectat anumiți producători de fructe și legume, în special în municipiul Almeria din sud-estul țării, care este principalul furnizor de legume pentru Europa în timpul lunilor de iarnă.
Acest lucru a avut un impact asupra exporturilor către Irlanda, dar nu pare să fi afectat în mod semnificativ Europa continentală până în prezent.