România continuă să fie cel mai mare producător de nuci al Europei, chiar dacă anul acesta seceta a tăiat cu aproximativ 6% din cantitățile realizate. Trendul este unul ascendent în ceea ce privește investițiile în producție cât și în procesare, iar piața locală "înghite" tot mai multă marfă. Uleiul de nucă devine din ce în ce mai popular datorită presupuselor sale beneficii pentru sănătate.
Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează pentru România, cel mai mare producător de nuci al Europei, o producție anuală de 53.000 de tone de nuci, cu 6% sub recolta anului anterior, un an bun când fermierii au scos în piață aproximativ 56.000 de tone. Cu toate acestea, perspectivele sunt favorabile pentru anul comercial 2022/2023, cu o producție estimată la 56.300 de tone, în timp ce piața, atât locală cât și cea de export, pare a fi capabilă să absoarbă chiar și mai mult.
Oricum, în ultimii ani, trendul este unul ascendent și în ceea ce privește investițiile în producție cât și în procesare.
Majoritatea nucilor din România sunt deținuți de mici fermieri, dar există un interes comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi. Ca urmare, din datele USDA, numărul de nuci a crescut constant, de la 1,8 milioane în 2017 la 2 milioane de arbori în 2021.
În plus, companiile locale de prelucrare a nucilor și-au îmbunătățit prezența pe rafturile magazinelor și și-au sporit investițiile în ambalaje inovatoare, sortare și etichetare pentru a capta atenția consumatorilor care caută alternative sănătoase pentru gustări. Nucile sunt foarte populare în România și sunt în general consumate ca gustări, fie simple, fie în amestecuri, și sunt folosite crude sau prelucrate, sau ca ingrediente în panificație.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!