Externe

Salonul Agriculturii de la Paris deschide sâmbătă o fereastră spre problemele fermierilor

Author: AgroExpert
agricol mașini salon - AgroExpert,md

A venit din nou momentul ca orăşenii şi responsabilii politici să se reunească în jurul vacilor: Salonul Agriculturii de la Paris începe sâmbătă într-un context bulversat de războiul din Ucraina, inflaţie şi mediu, transmite AFP, citat de agerpres.ro.

Preşedintele Emmanuel Macron este aşteptat la prima oră pentru a inaugura un eveniment care ocupă parcul expoziţional de la Porte de Versailles, în sudul Parisului, în fiecare an începând din 1964 (cu excepţia anului 2021 din cauza pandemiei de Covid-19).

În 2022, salonul şi-a deschis porţile aproape imediat după debutul invadării Ucrainei de către Rusia, iar şeful statului francez a avut o apariţie pe fugă la Salonul Agriculturii, doar o oră şi jumătate faţă de cel puţin 12 ore de obicei.

Ediţia din 2022 a avut însă un caracter unicat, fiind primul mare eveniment post-Covid 2019, la care au fost înregistraţi peste 500.000 de vizitatori, majoritatea fără mască. În plus, Ucraina şi Rusia fiind mari producători agricoli mondiali, noţiunea de suveranitate alimentară a fost puternic evidenţiată, din cauza riscurilor care afectează aprovizionarea lumii cu grâu şi alte cereale.

De atunci, Ministerul francez al Agriculturii şi principalul sindicat agricol din Franţa (FNSEA) nu ratează nicio ocazie pentru a sublinia că fermierii trebuie să aibă mijloacele pentru a produce mai mult, cu mai puţine constrângeri de mediu, cu rezervele necesare de apă pentru a-şi iriga culturile precum şi cu pesticidele de care au nevoie.

Trebuie ca "Franţa să înceteze să îşi piardă suveranitatea alimentară" şi să evite lipsa de agricultori "aşa cum îi lipsesc medicii", subliniază Jean-Luc Poulain, preşedintele Salonului Agriculturii de la Paris.

"Este pentru prima dată când vom organiza un salon cu efectele unui război pe continentul european", observă Jean-Luc Poulain, care la rândul său este un fermier în regiunea Oise.

Conflictul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor la nutreţul pentru animale, dar şi la energia care este utilizată pentru a încălzi clădirile care adăpostesc serele, care usucă porumbul sau care refrigerează merele. De asemenea, războiul a afectat puterea de cumpărare, în condiţiile în care preţurile la alimente au crescut cu 12% în ritm anual.

Salonul de la Paris coincide de asemenea cu încheierea, la 1 martie, a negocierilor anuale între supermarketuri şi furnizorii lor, care vor să vândă la preţuri semnificativ mai mari pentru a putea absorbi propriile lor creşteri de costuri.

Subiectul "resurselor bugetare" care trebuie mobilizate pentru a-i ajuta pe agricultori şi a finanţa construcţia rezervelor de apă pentru a iriga culturile ar urma să fie abordată sâmbătă de Emmanuel Macron, a declarat miercuri ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau. Potrivit acestuia, 60 de noi proiecte de lucrări hidraulice pentru sectorul agricol ar urma să fie în puse în funcţiune până la mijlocul anului.

La fel ca şi în alţi ani, mascota Salonul Agriculturii de la Paris, vaca Ovalie din rasa Salers va ajunge vineri la Porte de Versailles, însoţită de cei doi viţei ai săi, Utopie şi Utopia. Lor li se vor alătura aproape 4.000 de animale, oi, porci, cai, iepuri. Singurele care vor lipsi vor fi păsările, care vor rămâne închise în acest an din cauza gripei aviare.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!