Externe

Șefa Comisiei Europene cere retragerea legii privind reducerea pesticidelor

Author: AgroExpert
utilizarea pesticidelor - agroexpert.md

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de deputații europeni și criticat în recentele proteste agricole.

Proiectul legislativ privind pesticidele propus în iunie 2022 de Bruxelles a planificat să reducă la jumătate până în 2030 utilizarea și riscurile la nivelul UE ale produselor chimice fitosanitare (comparativ cu perioada 2015-2017). Propunerea, care a fost respinsă la sfârșitul lunii noiembrie în Parlamentul European, scrie agerpres.

„Voi propune (comisarilor) să retragă această propunere. În timp ce Consiliul European se reunea, fermierii din întreaga Europă ieșeau în stradă. Mulți dintre ei se simt împinși într-un colț. Agricultorii sunt primii care resimt efectele schimbărilor climatice. Seceta și inundațiile au distrus recoltele și au amenințat animalele. Fermierii resimt impactul războiului rus. Inflația, creșterea costului energiei și al îngrășămintelor. Cu toate acestea, ei muncesc din greu în fiecare zi, pentru a produce alimentele de calitate pe care le consumăm”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a adăugat că fermierii trebuie să înțeleagă că agricultura trebuie să treacă la un model de producție mai durabil, astfel încât fermele lor să rămână profitabile în anii următori.

„Acesta este motivul pentru care am lansat Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE. Am invitat reprezentanți ai sectorului agricol, ai comunităților rurale, ai industriei semințelor și îngrășămintelor, ai sectorului alimentar, dar și ai sectorului financiar, ai grupurilor de consumatori, de mediu și ai științei. Trebuie să analizăm situația împreună, să facem schimb de idei și să elaborăm scenarii pentru viitor”, a mai precizat ea.

Ea a mai subliniat că „protecția eficientă a naturii trebuie să ofere stimulente generoase pentru intervenție. Agricultorii au nevoie de argumente economice utile pentru măsurile de consolidare a naturii”.

„Este necesar un stimulent real care să meargă dincolo de simpla pierdere a randamentului. Subvențiile publice pot oferi astfel de stimulente și etichetarea premium, de exemplu în cooperare cu comercianții cu amănuntul și cu procesatorii. Conservarea naturii poate avea succes numai printr-o astfel de abordare ascendentă și bazată pe stimulente. Pentru că numai dacă fermierii noștri pot trăi de pe urma pământului vor investi în viitor”, a declarat Ursula von der Leyen.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!