Statele membre ale Uniunii Europene au investit miliarde de euro pentru sprijinirea industriilor agricole și alimentare în ultimii doi ani.
Potrivit analizei efectuată de Euractiv, Polonia este lider cu aproape 4 miliarde de euro în subvenții publice pentru agroalimentare, în special, sectorul cerealelor, urmată de Italia (2,3 miliarde de euro), Franța (1 miliard de euro) și România (770 de milioane de euro).
Polonia devine cea mai mare cheltuitoare în ajutoarele de stat pentru sectorul agricol, oferind 4 miliarde de euro subvenții guvernamentale în cadrul crizei.
În 2023, Varșovia aproape și-a egalat ajutorul de stat, în valoare totală de 3 miliarde de eruo, suma pe care a alocat-o plăților directe către fermieri în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) ajungând la aproximativ 3,6 miliarde de euro.
O parte considerabilă a ajutorului polonez a fost direcționată către producătorii de cereale, în încercarea de a aborda nemulțumirea crescândă a fermierilor, alimentată de o creștere a importurilor ieftine din Ucraina și de o scădere a prețurilor cerealelor.
Între timp, Italia a alocat 2,3 miliarde de euro agriculturilor.
În urma protestelor fermierilor, România a acordat și ea sume mari de ajutoare sectorului agricol, de care beneficiază în principal crescătorii de animale, apicultorii și cultivatorii de fructe și legume.
Comisia a aprobat șase scheme de sprijin românești diferite în valoare totală de peste 526 de milioane de euro în februarie și martie, în urma unui val de tulburări care a început la 10 ianuarie.
În mod similar, Bulgaria a primit undă verde în martie pentru două plicuri adresate fermierilor din mai multe sectoare în valoare de 170 de milioane de euro.
Țara a asistat la proteste la nivel național în februarie, fermierii cerând mai multe subvenții și compensații pentru producătorii afectați de creșterea importurilor agricole din Ucraina.