Externe

Topul țărilor exportatoare de cereale din UE

Author: AgroExpert
cereale Romania Franța - AgroExpert.md

Datele publicate de Comisia Europeană au arătat care sunt țările care au exportat cel mai mult grâu în sezonul 2022-2023, care a început la 1 iulie 2022 și a ajuns la final la data de 19 martie. Aproximativ 22,13 milioane de tone au fost transportate în acest an, în creştere cu 8% faţă de cele 20,52 milioane de tone de grâu care au fost exportate în aceeași perioadă a sezonului 2021-2022. Pe primul loc în clasamentul celor mai mari exportatori de grâu din UE se află Franța, cu 8,69 milioane de tone care au ieșit din țară.

România ocupă locul al doilea în acest top, cu 2,77 milioane de tone. Pe locurile următoare se află,  Germania cu 2,60 milioane de tone de grâu exportate, Lituania, cu 1,97 milioane de tone, şi Polonia cu 1,86 milioane de tone de grâu exportate. Comisia Europeană a mai transmis că statele din UE au mai exportat și 4,33 milioane tone de orz, o scădere cu aproximativ 30% față de aceeași perioadă a sezonului trecut când 6,18 milioane tone de orz au fost exportate.

În ceea ce privește importurile de porumb ale UE, acestea au crescut semnificativ, cu 66%, până la 19,73 milioane de tone. Cel mai mare exportator de porumb din UE a fost Spania, cu 6,76 milioane de tone exportate. Pe locul doi în acest clasament s-a aflat Olanda, cu 2,26 milioane de tone de porumb. Portogalia a completat podiumul cu 1,54 milioane de tone, iar Italia s-a aflat la mică distanță cu 1,52 milioane de tone. Pe această listă se mai află Ungaria cu 1,46 milioane de tone, Polonia, cu 1,2 milioane de tone, şi România, cu 1,14 milioane de tone.

Unde ajung importurile din Uniunea Europeană

Statisticile CE au mai arătat că principalele țări în care exporturile europene din sezonul 2022-2023 au fost Ucraina, Brazilia, Canada, Serbia și Rusia. Importurile ucrainene de porumb au înregistrat o creștere semnificativă în ultimele luni, de la 6,490 milioane tone de porumb cerute anul trecut până la 10,156 de milioane de tone de porumb importate în acest sezon.

CE a transmis luni, 20 martie, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru ca toți fermierii din România, Bulgaria și Polonia să fie sprijiniți, în contextul exporturilor agricole ucrainene care au ajuns la prețuri mici în Europa. Ajutorul pentru fermieri este în valoare de 56,3 milioane de euro și va fi finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC). CE a mai adăugat că acest sprijin are drept scop compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase”  provenite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!