Fitotehnie

Sfaturi pentru recoltarea strugurilor

Author: AgroExpert
Sfaturi pentru recoltarea strugurilor - agroexpert.md

Recoltarea strugurilor în mediu începe în luna septembrie și se termină până în luna octombrie. Dar soiurile timpurii de struguri pot fi culese încă de la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. Strugurii trebuie sa fi e culeși când ating maturitatea completă.

Gradul de maturare la struguri și, respectiv, a momentului optim de recoltare este atunci, când strugurii corespund criteriilor de calitate specifi ce soiului ce țin de:

  • aspectul exterior;
  • masa minimă a unui strugure;
  • conţinutul minim în substanţă uscată solubilă.

Aceste caracteristici pot varia pentru unul și același soi, de la o zonă viticolă la alta și chiar, în cadrul aceleiași zone, de la o plantaţie la alta. De asemenea, ele diferă în funcţie de condiţiile meteorologice ale anului respectiv, precum și de microclimatul în care se află plantația.

Strugurii de masă se recoltează manual, în etape în dependență de coacere, în funcţie de ajungerea lor la maturitate. Se aleg direct din vie:

  • ciorchinii sănătoși;
  • la maturitatea de consum;
  • perfect zvântați;
  • de calitate superioară;
  • cizelaţi.

Recoltarea strugurilor de masă se face cu atenţie, folosind foarfeca specială pentru recoltat cu vârf rotund. Strugurele se ține numai de peduncul, fără să atingem boabele lui. Ștergerea stratului de pruină de pe boabe are o influență negativă asupra duratei de păstrare.

Concomitent cu recoltarea se efectuează presortarea lor, operaţiune ce include scoaterea exemplarelor care nu corespund condiţiilor de păstrare, atacate de boli și dăunători, cu lovituri mecanice și cu defecte de formă și de mărime necorespunzătoare etc.

Pe măsura recoltării, strugurii de masă sunt aranjaţi cu multă grijă în ambalaje, lădiţe cu codiţa în sus, care vor fi protejate pentru a nu se murdări de pământ.

Strugurii, destinați pentru păstrare, se aranjează într-un singur rând în lăzi, înclinat, nu prea compact, cu pedunculul în sus. Strugurii, destinați pentru consumul curent, se aranjează într-un rând în lăzi, înclinat, compact cu pedunculul în jos. Informațiile se conțin în Ghidul „Recoltarea, păstrarea merelor și strugurilor”, elaborat în cadrul Programului de Transfer Tehnologic din proiectul Educație pentru Agricultură (EdAgri).

Pentru recoltarea strugurilor de masă se recomandă folosirea unei foarfeci de vie cu vârf rotund, pentru a evita deteriorarea boabelor, precum și lăzi din lemn sau de plastic pentru o păstrare mai îndelungată.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!