Industria alimentară

RM a interzis utilizarea aditivului E171 în produsele alimentare

Author: AgroExpert
RM a interzis utilizarea aditivului E171 în produsele alimentare - agroexpert.md

Autoritățile din Republica Moldova au decis să interzică utilizarea în produsele alimentare a aditivului alimentar E171, dioxidul de titan, care este interzis în Uniunea Europeană începând cu anul 2022, susțin reprezentanții Asociației Ce consum eu.

La începutul anului 2022, Asociația a lansat o petiție solicitând autorităților interzicerea dioxidului de titan în produsele alimentare din țară. După o perioadă de peste doi ani, începând cu 7 martie 2024, odată cu implementarea Regulamentului sanitar referitor la aditivii alimentari, E171, cunoscut sub numele de dioxid de titan, a fost interzis.

Cu toate acestea, încă există posibilitatea ca pe piață să se găsească produse alimentare ce conțin dioxid de titan E171, până când stocurile vor fi epuizate sau până la expirarea termenului de valabilitate a produsului.

„Acest fapt va mobiliza cu siguranță agenții economici care dețin stocuri considerabile de acest aditiv pentru a utiliza tot stocul până la data de intrare în vigoare a Regulamentului. Piața din Republica Moldova s-ar putea regăsi cu un flux complementar de produse nocive. De aceea, îndemnăm cetățenii să nu mai cumpere produse alimentare care conțin dioxid de titan. Aditivul alimentar nu este sigur pentru sănătate” a precizat directoarea executivă a Asociației de consumatori ”Ce Consum Eu”, Elena Robu.

Aditivul alimentar E171 rămâne autorizat pentru utilizare în medicamente, atât în Uniunea Europeană, cât și în Republica Moldova.

Cercetătorii pionieri ai INRAE (un institut de cercetare din Franța specializat în domeniul agriculturii, alimentației și mediului) au demonstrat că acest aditiv alimentar pătrunde în sânge și are efecte toxice încă din intestin. Un studiu recent, arată că nanoparticulele care alcătuiesc acest aditiv pot trece direct prin mucoasa gurii. E171 este un aditiv alimentar, folosit până de curând în Uniunea Europeană ca agent de colorare alb și opacifiant în numeroase produse precum prăjituri, bomboane, sosuri sau înghețată.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!