Infrastructură

Rachetele antigrindină: Sunt sau nu o sursă de poluare

Author: AgroExpert
Rachetele antigrindină: Sunt sau nu o sursă de poluare - agroexpert.md

Fermieri din mai multe regiuni ale României s-au revoltat împotriva sistemului antigrindină, acuzând că acesta ar reduce cantitatea de precipitații din anumite zone și ar avea un impact asupra mediului înconjurător. Astfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de la București a venit precizări, argumentând că infrastructura are un impact minim asupra resurselor naturale.

„Exploatarea infrastructurii operaționale din cadrul SNACP nu produce o creștere a emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia aplicată curent în SNACP nu este poluantă și respectă opțiunile de protecția mediului asumate de România în cadrul politicilor europene”, conform comunicatului de presă transmis de către MADR.

Tehnologia care stă la baza sistemului antigrindină a fost analizată din punct de vedere al impactului asupra mediului înconjurător prin Bilanțuri de mediu, concepute de către Universitatea București- Facultatea de Geografie, alături de alte instituții de profil, precum Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL.

„De exemplu, utilizarea a 700 rachete/an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de cca. 20,3 g/ha și generează următorii factori poluanți:

-Total aerosoli 0,14 g/ha

-Iod 0,02 g/ha

-Agl 0,05 g/ha

-Acid iodhidric 0,07 g/ha

-CO2 0,4 g/ha

-HCL 0,1 g/ha

-XNO 0,01 g/ha

Aceste valori sunt cu ordine de mărime mai mici decât toate celelalte activități industriale și norme admise ( de exemplu, poluarea este echivalentă cu cea produsă de 6 tractoare care parcurg 50.000 km)”, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit autorităților de peste Prut, impactul rachetelor antigrindină este unul mic și nu pune în pericol fauna, flora sau populația din zonă ori regiunile limitrofe.

Precizăm că, și în Republica Moldova specialiștii efectuează ultimele verificări pentru a pune în funcțiune stațiile de lansare a rachetelor antigrindină.

Citește și: R. Moldova dispune de stocuri suficiente de rachete antigrindină

Potrivit directorului adjunct al „Serviciului Antigrindină”, Vasile Aghenie, țara noastră este pregătită pentru noul sezon agricol, având în stocuri 5.400 de unități cu rază scurtă și lungă. În același timp, Vasile Aghenie a precizat că alte 2.500 de dispozitive urmează a fi procurate din Bulgaria.

Precizăm că în Republica Moldova sunt 132 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, amplasate în 24 de raioane.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!