În primele luni ale anului 2024 au fost autorizate 66 de proiecte pentru dotarea fermelor apicole cu familii de albine, stupi, tehnică și utilaj specializat. Despre aceasta a precizat șefa Direcției Industria Alimentară, Stela Blîndu.
În anul 2023 producția de miere a crescut la 5,5 mii de tone.
„Mierea produsă în Moldova este recunoscută pentru calitatea înaltă, aproximativ 40% fiind exportată în UE, inclusiv în România, Germania, Italia. Astfel, în 2023, exporturile de miere au generat venituri de peste 6 milioane de dolari”, susține Stela Blîndu.
Totodată, în 2023, subvențiile au contribuit la renovarea tehnologică a 110 ferme apicole (submăsura 1.4), care au beneficiat de subvenții în valoare totală de 10,82 milioane de lei. De asemenea, submăsura 1.5, care vizează stimularea procurării animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic, a permis subvenționarea a 3.080 de familii de albine cu un total de 3,29 milioane de lei. La fel, 194 de familii de albine au fost sprijinite prin subvenții pentru asigurarea riscurilor în agricultură (submăsura 1.7 A).
Un alt aspect important menționat a fost mecanismul de subvenționare în avans, prin care 26 din cele 29 de proiecte investiționale din sectorul zootehnic au fost destinate domeniului apicol.
Aceste proiecte au vizat procurarea familiilor de albine și a utilajului specializat pentru producerea mierii, contribuind la modernizarea și eficientizarea fermelor apicole. În plus, apicultorii au beneficiat de subvenții complementare pentru acciza la motorină, sprijinind astfel 1.692 de familii de albine.