Majorarea prețurilor la gaze, dar și situația geopolitică în principalele țări producătoare de îngrășăminte minerale și produse fitosanitare, a cauzat o creștere a prețurilor, în special la unele categorii de îngrășăminte, care s-au scumpit de aproape 3 ori. Agricultorii din Republica Moldova s-au pomenit afectați la început de majorările de pe piața internațională, iar în aceste zile, în urma ostilităților între Federația Rusă și Ucraina, sunt în căutarea de soluții pentru a rezista în acest sezon agricol.
Companiile importatoare de produse necesare agricultorilor și autoritățile au încercat să găsească căi alternative de import al îngrășămintelor. Unele companii au inițiat negocieri și importuri din țări precum Uzbekistan, Georgia, Azerbaidjan sau Kazahstan pentru a asigura necesitățile fermierilor în această primăvară.
Una dintre cele mai mari companii autohtone pe segmentul îngrășămintelor, Agrocenter EuroChem, susține că poate îndestula piața locală cu îngrășăminte, dar depinde foarte mult de solicitările agricultorilor. În plus, EuroChem, care este un producător de îngrășăminte cu capacitate proprie în toți cei trei nutrienți primari - azot, fosfați și potasiu, mizează în acest sezon agricol pe îngrășămintele lichide, exportul cărora nu are restricții în Federația Rusă. În total, în depozitele dealerilor Agrocenter EuroChem din Moldova se află în prezent peste 20 de mii de tone de îngrășăminte lichide KAS-32, însă cantitățile pot fi suplinite în funcție de cererea existentă pe piața locală.
„Pe parcursul a 5 ani de la deschiderea unei reprezentanțe în Moldova, am efectuat peste 200 de testări în câmp cu îngrășăminte lichide și am convins un număr foarte mare de agricultori de eficiența acestor produse, mai ales în perioadele secetoase. În ianuarie 2022, am primit prima navă cu 6,0 mii de tone de îngrășământ lichid KAS-32, iar în februarie - a doua navă, cu încă 6,0 mii de tone, plus 3,0 mii de tone au fost transportate pe calea ferată. Potrivit estimărilor noastre, ținând cont de prețurile ridicate la îngrășăminte și de ratele mai mici de aplicare de către fermieri, necesarul de îngrășăminte cu azot pe piața locală ar fi de aproximativ 60 de mii de tone, iar EuroChem poate asigura cel puțin jumătate din acest necesar fără probleme, important să fie cerere din partea fermierilor din Moldova” a menționat Stanislav Demeanciuc, directorul general al companiei „Agrocenter EuroChem” SRL.
Ivan Roșior, reprezentantul companiei Avgust, care este cel mai mare producător de pesticide din Federația Rusă, ne-a comunicat că în comparație cu îngrășămintele, pesticidele nu s-au scumpit atât de mult.
”Comparativ cu îngrășămintele minerale, pesticidele sunt mai accesibile. Numai unii producători de produse fitosanitare au majorat prețurile, și doar comparativ cu cele de anul trecut, dar majorările nu sunt atât de semnificative. Desigur depinde și de tipul produsului despre care vorbim. De exemplu glifosatul s-a scumpit simțitor, unele fungicide la fel, dar nu toate. Agricultorii per ansamblu și nu doar din Moldova, într-adevăr se vor pomeni într-o situație dificilă în această primăvară, căci vor avea nevoie de îngrășăminte cu toții, iar prețul acestora chiar s-a majorat de 2,5-3 ori, adică destul de mult. În plus, există probabilitatea să fie un deficit de unele produse, căci acestea nu pot fi aduse din Federația Rusă din cauza restricțiilor impuse. Un aspect dureros este că motorina este foarte scumpă, astfel agricultorii vor încerca să economisească la anumite etape. Depinde mult și de tehnologiile aplicate de agricultori, însă recomandarea ar fi ca să găsească un compromis, pentru că așa cum roada anul trecut a fost bună, financiar și-au recuperat investițiile și prin urmare, pentru ca să poată obține recolte bogate, să își planifice corect investițiile și în acest sezon agricol” a subliniat Ivan Roșior.
Și cel mai mare furnizor de erbicide, funcigide, insecticide și tratamente pentru semințe, reprezentanța companiei BASF în Republica Moldova, care este unul dintre cei mai mari producători de produse de protecție chimică a plantelor din lume, susține că agricultorii moldoveni se vor adapta situației create de deficitul substanțelor active, vor alege soluțiile potrivite pentru fiecare în parte și vor reuși să obțină recolte bogate în acest sezon agricol.
”Noi am păstrat prețurile per ansamblu, pesticidele nu s-au scumpit mult, cu 5-6 %, ceea ce chiar nu este ca în cazul îngrășămintelor minerale. Totuși vă pot spune că nu putem îndestula toată cererea de pesticide, cu alte cuvinte nu vom asigura 100% anul acesta necesarul de produse de protecție chimică a plantelor. Motivul este legat de probleme ce țin de ecologie, de substanțe active care au fost scoase din uz, nu țin implicit de noi. Astfel vom putea asigura agricultorii cu 70-80 % în acest an, mai mult nu vom reuși să deținem cantitățile solicitate. Și anul trecut a fost deficit de produse, care s-a accentuat în acest an. Paradoxul este că îngrășămintele minerale se găsesc pe piața din țară, însă fermierii nu vor să le procure pentru că au prețul mare, la noi în schimb, dacă prețul la produsele noastre nu s-a majorat mult, dar cantitativ nu le avem în stoc. Foarte multe produse din UE au fost radiate din lista produselor permise în utilizare și deocamdată nu le putem înlocui sau cel puțin există cantități dublate pentru unele produse, care le-au exclus pe altele. Partea bună a situației este că vom avea produse mai bio în acest an. Gospodăriile s-au învățat pe durata anilor cu tot felul de dificultăți, unii agricultori mai au rezerve de anul trecut, se vor descurca. Posibil că anul viitor va fi mai greu, dar în acest sezon credem că va fi totul în regulă” ne-a asigurat Ion Scutaru, reprezentantul companiei BASF în Republica Moldova.
Compania Corteva Agriscience dezvoltă noi soluții și inovații în agricultură, investind anual aproximativ 1 miliard de dolari în cercetare și dezvoltare. Compania operează în peste 140 de țări cu aproape 100 de unități de producție și peste 150 de centre de cercetare, inclusiv în România, unde oamenii de știință lucrează la soluții inovatoare pentru a veni în sprijinul fermierilor și pentru a-i ajuta să facă față provocărilor care apar. În Republica Moldova, compania oferă agricultorilor atât semințe, cât și produse pentru protecția plantelor de ultimă generație, garantând control absolut asupra buruienilor, bolilor și dăunătorilor care afectează culturile agricole. În această perioadă dificilă cauzată de majorarea prețurilor la îngrășăminte, Compania Corteva Agriscience chiar a lansat o ofertă specială pentru clienții săi.
”În cazul produselor din portofoliul Companiei Corteva Agriscience, putem spune că nu avem probleme de ordin cantitativ, am comandat conform cerințelor agricultorilor, în plus ne-am condus și de estimările noastre strategice. În prezent, stocurile de produse chiar sunt suficiente, dar vom urmări și situația pe parcursul sezonului, căci unele produse devin foarte solicitate în funcție de condițiile climaterice. În așa situații, facem comandă către companie să producă acest produs suplimentar, într-un timp record, dar în cazul dacă substanțele active vor fi epuizate, vom vedea ce soluții vor fi. În privința prețului, nu avem majorări adiționale semnificative, ca prețul să lovească dur în producătorii agricoli. Ba dimpotrivă, chiar avem o ofertă în acest an, clienții fideli companiei noastre, care procură semințe de porumb, la o anumită cantitate cumpărată, beneficiază de un preț special pentru un erbicid nou lansat anul acesta ”Cordus Forte”. Este un erbicid care rezolvă problema buruienilor atât monocotiledonate anuale și perene, cât și a celor dicotiledonate anuale, și perene din cultura porumbului în post-emergență. Poate fi utilizat pe toți hibrizii de porumb (pentru boabe și pentru siloz). Această selectivitate extraordinară rezultă din capacitatea plantelor de a metaboliza rapid substanțele active în metaboliți nedăunători pentru cultura de porumb. Rezultatul este lipsit de reziduuri, atât pentru porumbul pentru boabe, cât și pentru porumbul destinat însilozării” a subliniat Igor Stratulat.
Și compania Bayer a reușit 500 de lansări de semințe și 300 de noi omologări de produse pentru protecția plantelor în anul 2021, noile soluții ale companiei pentru agricultură fiind direcționate permanent către sprijinirea fermierilor la nivel global. În ceea ce ține de produsele de uz fitosanitar, acestea ajung să fie disponibile și în Moldova, în timp optim. Reprezentantul companiei în țara noastră ne-a confirmat că nu există deficit de produse de uz fitosanitar, din motiv că stocurile de anul trecut încă au fost epuizate.
”Compania producătoare nu își face rezerve de substanțe active în preajma sezonului, din acest motiv noi nu am avut decât o creștere de preț de cca 2%. La capitolul de glifosat sunt perturbări, într-adevăr pentru că prețul la acest produs variază de consumul de gaz. Noi suntem reprezentanții oficiali ai companiei în Republica Moldova, iar distribuitorii locali au extins perioada de creditare de la 6 la 8 luni. Agricultorii noștri au depășit cu succes în mare parte situația anului secetos 2020. Da, într-adevăr la îngrășăminte vor avea anumite costuri suplimnetare. Și din motivul dispariței unor substanțe active, ca restricționare impusă de către autoritățile UE, în următorii 5-6 ani, acestea vor fi înlocuite cu alte preparate. Noi la fel am preluat legislația europeană și este un lucru firesc să ne conformăm. Ceea ce vă pot spune este că au fost interzise cele mai ieftine substanțe active. Dar agricultorii cu experiență și-au calculat din timp costurile și credem că au procurat produsele necesare din timp” ne-a declarat Igor Copacinschi.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!