Integrarea Republicii Moldova în Politica Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene va aduce beneficii semnificative pentru sectorul agricol, dar implică și provocări. Experții, producătorii și exportatorii au discutat despre cum sectorul privat se poate adapta pentru a valorifica la maxim fondurile și sprijinul oferit de UE.
„Agricultura din UE este dezvoltată, sustenabilă și adaptată la necesități și provocări. De aceea, viziunea reflectată în Politica Agricolă Comună este extrem de importantă și pentru noi. Primii pași în această direcție au fost făcuți în anii 2021-2022, când am aprobat strategia de dezvoltare a sectorului agroalimentar din Republica Moldova pentru 2023-2030, care transpune pe deplin principiile PAC”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Sergiu Gherciu.
În cadrul conferinței, liderul de echipă APD-Moldova (Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură), Hans Kordik a prezentat oportunitățile oferite de Politica Agricolă Comună (PAC) fermierilor pe piața UE;
„Alinierea Republicii Moldova la politicile agricole comune ale Uniunii Europene au un pas esențial în modernizarea sectorului agricol. Prin adoptarea standardelor europene, agricultorii vor avea acces la o piață unică cu peste 500 de milioane de consumatorii. Totodată, aderarea la PAC va facilita atragerea de fonduri externe, contribuind la dezvoltarea durabilă a agriculturii și a creșterii veniturilor în mediul rural”, susține Hans Kordik.
Acest proces de integrare vine însă cu provocări semnificative. Despre aceasta a accentuat reprezentanta delegației UE în Republica Moldova, Ilona Gruenewald.
„Implementarea Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene este o etapă esențială în integrarea europeană a Republicii Moldova, dar acest proces aduce cu sine provocări semnificative. Standardele stricte ale acquis-ului comunitar este una dintre acestea. În calea spre aderare, Moldova trebuie să transpună corpul legislativ al UE. Astfel, sectorul agricol se v alinia politicii agricole naționale și administrația publica la PAC”, precizează ea.
În cadrul evenimentului s-a abordat și subiectul politicii de subvenționare a dezvoltării sectorului agricol și mediului rural din Republica Moldova. Potrivit directoarei adjuncte a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, începând cu anul 2025, agricultorii din Republica Moldova vor beneficia de noi forme de finanțare în agricultură. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este în proces de elaborare a unui proiect de lege care va reglementa finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole din Republica Moldova. Astfel, subvențiile post-investiție vor fi înlocuite de investiții pe etape și plățile în avans.
Noua politică de subvenționare va sprijini trei tipuri de intervenții din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, și anume:
- tipuri de intervenții sub formă de plăți directe;
- tipuri de intervenții sectoriale: sectorul fructelor și legumelor; sectorul produselor apicole; sectorul vitivinicol; alte sectoare prevăzute conform Hotărârii de Guvern nr. 328/2023 cu privire la aprobarea Listei produselor agricole și alimentare;
- tipuri de intervenții pentru dezvoltarea rurală.
Evenimentul a fost organizat de Proiectul USAID, Competitivitate și Reziliență Rurală.