Agricultura este cel mai important sector din Moldova și că statul este angajat să susțină acest sector. Acest sector angajează 21% din populația de vârstă activă a Moldovei, iar agricultura contribuie cu 20% la PIB-ul național, potrivit declarației ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea în ajunul „Zilei Fermierilor”.
Produsele agricole (produse brute și prelucrate) reprezintă 40% din exporturile Moldovei. Vladimir Bolea a menționat că în ultimii ani sectorul a depășit crize grave - pandemia, creșterea prețurilor, deficitul și creșterea prețului la îngrășăminte, războiul din regiune și dificultățile în logistica tradițională și rutele de export, embargoul impus de Rusia, scăderea semnificativă a prețurilor la grâu etc.
Bolea a subliniat că datorită partenerilor de încredere, cum ar fi România, SUA și țările UE, fermierii moldoveni beneficiază de investiții, experiență și expertiză.
Ministrul a vorbit despre măsurile de sprijin oferite de Guvern. De exemplu, fondul pentru subvenționarea agricultorilor a fost majorat la 1,7 miliarde de lei, care, având în vedere contribuția a 10,8 mii de fermieri, se transformă în investiții de 5,6 miliarde de lei. Se oferă asistență în găsirea de noi piețe, pe lângă piețele de export existente pentru fructele și legumele moldovenești. La frontieră se creează coridoare verzi pentru exportatorii de produse proaspete. S-au făcut modificări de reglementare și legislative pentru a simplifica munca agrarienilor. Vladimir Bolea a menționat și problema lipsei forței de muncă în sectorul agricol - vârsta medie a muncitorilor este de 53 de ani - iar guvernul are în plan să promoveze învățământul specializat în agricultură. De asemenea, oficialul a vorbit despre perspectivele care se deschid în contextul aderării Republicii Moldova la UE. Ziua lucrătorilor din agricultură și industria prelucrătoare este marcată anual la sfârșitul lunii noiembrie, începând cu anul 1994.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!