Știri din Moldova

Agricultura, vedeta economiei moldovenești șchiopătează

agricultura producție export - AgroExpert.md

Anul secetos, dar și criza do regiune a marcat negativ agricultura  Republicii Moldova. Volumul producției agricole a scăzut cu 5,7% în semestrul I 2022. Micșorarea producției globale agricole a fost determinată, potrivit datelor statistice, de scăderea atât a producției animaliere cu 5,3%, care ocupă în semestrul I o cotă de 86% în volumul total al producției agricole, cât și a producției vegetale cu 7,6%. Evoluțiile din sectorul zootehnic sunt determinate de micșorarea continuă a efectivului de animale.

Totodată, rezultatul foarte bun al sectorului agricol din anul precedent, cererea externă pozitivă și prețurile internaționale majorate au condus la creșterea exporturilor de circa 1,7 ori. Evoluția exporturilor a fost determinată de producția agricolă înaltă din anul 2021, cererea externă la produse agroalimentare, în special cereale, porumb, semințe și ulei de floarea-soarelui, majorarea prețurilor la produsele exportate, rezultatul pozitiv al industriei alimentare

Totuși, sectorul agricol a avut o influență negativă de (-2,1%) asupra PIB-ul Republicii Moldova în trimestrul unu al anului 2022. Pe partea cererii, creșterea PIB a fost susținută de exportul net și consumul final. În I trimestru exporturile s-au majorat cu circa 37%, preponderent ca rezultat al livrărilor de bunuri, în mare parte produse agricole și produse ale industriei alimentare.

Anul agricol 2021 extrem de productiv susține în continuare industria alimentară, care a înregistrat în ianuarie-mai o creștere de +43,6%, aducând.

„Campania de recoltare timpurie a favorizat obținerea unui rezultat pozitiv la unele produse agricole. S-au atestat creșteri semnificative la producția de fructe – de 2,7 ori, gradul de influență pozitivă la evoluția producției agricole constituind 1,0 p.p., orz de toamnă - de 6,7 ori mai mult (+0,65 p.p. contribuție), legume de câmp – cu 20,5% mai mult (+0,15 p.p.)”, arată datele Biroului Național de Statistică.

Factorii de bază ce au influențat evoluția sectorului agricol în ianuarie-iunie, 2022

recoltarea timpurie din anul curent a culturilor cerealiere din prima grupă și fructelor sâmburoase și, respectiv, baza statistică joasă din anul precedent la produsele respective, concentrarea efectivului de vaci în gospodăriile individuale ale populaţiei (circa 90,3%) și subdezvoltarea activităților de antreprenoriat în zootehnie, micșorarea efectivului de animale de toate tipurile, inclusiv vaci (-1,2% în I semestru 2022) și, respectiv, a producției de lapte, imposibilitatea certificării calității producției animaliere pentru export în Uniunea Europeană.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!